Набедената за плевел у нас тученица заема почетно място на

...
Набедената за плевел у нас тученица заема почетно място на
Коментари Харесай

Чудото тученица, което лекува и вталява

Набедената за бурен у нас тученица заема почетно място на трапезата на чужденците. По целия свят сочната трева се смята за една от суперхраните, почтена да се подреди до чията и киноата. Оказва се, че има чудодейни лечебни свойства. В България растението до неотдавна беше отхвърляно като потребен артикул, само че в Германия коства по-скъпо от гроздето.   

Още Хипократ е употребявал растението за лекарство при гинекологични болести и кръвоизливи. През 1 в. прочие Хр. римският академик от гръцки генезис Диоскорид е написал в трудовете си, че тученицата почиства от паразити и понижава главоболието. Малцина знаят, че съдържа 7 пъти повече витамин С от цитрусите. Мастните киселини, омега-3 (α-линоленова киселина) в нея са пет пъти повече, в сравнение с в спанака.

Съдържанието им е по-високо даже от някои рибни масла. Те спомагат за филтриране на кръвта и защищават кръвоносните съдове от струпване на плаки. Освен това пазят от склерозиране на съдовете и надлежно от инфаркт. Богата е на витамини А, В6, В9, минерали - калций, калий, натрий, магнезий и фосфор, манган и желязо.

Тученицата защищава и от рак. Тъй като съдържа два типа пигменти, които са мощни антиоксиданти - бетацианин и бетаксантин, тя защищава организма от действието на свободните радикали. 

За ястие стават листата и стъблата. Растението може да се употребява като добавка към салатата или главен зарзават, от него може да се подготвя таратор и пресни сокове. Тученицата може да се добави и към нормални предписания със спанак и лапад.

Друг потребен зарзават напролет е руколата. С типичния си лют и леко нагарчащ усет листенцата, наподобяващи доста на българското глухарче, са мощен афродизиак. Консумацията им тонизира организма и се бори сполучливо с умората.

Руколата е богата на витамини А, С, К и на минералите калций, калий, натрий, фосфор  и магнезий. Тя понижава равнището на кръвната захар, оказва помощ при анемия, кожни и възпалителни болести.

Подобрява обмяната на веществата и оказва помощ при намаляване. Рукола (Eruca sativa) е многогодишно тревисто растение, което пораства по поляните на Европа, Мала Азия и Северна Африка. Въпреки че постоянно е представяна като култивирано глухарче, в действителност руколата е напълно друго растение и даже не са от едно семейство.

Диворастящата рукола е известна още от древността, а култивираната се отглежда едвам от 20 години.  На българския пазар се внася от Германия или Холандия, само че и ние имаме подобаващи условия за развъждането. 

Лападът е многогодишно растение от семейство Лападови, отглежда се като листен зарзават и е публикуван на всички места в Европа. Историята на лапада датира от античността, когато посредством него римските войски разкрили избавление от жаждата по време на боен поход. 

Захари Стоянов загатва родственик на лапада в „ Записки по българските въстания “ - киселеца, като благословено растение, което борците за независимост събирали в планинските гори.

В хранителния състав на лапада се съдържат  витамините А, В1, В2, В3, В6, В9, К, Е и С. Съдържа масло и дъбилни субстанции. Богат е на минералните соли на желязото, калция, калия, фосфора и натрия. 

Лекува анемия и псориазис. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР