Набързо талибаните превзеха Афганистан. Само в долината Панджшир хората са

...
Набързо талибаните превзеха Афганистан. Само в долината Панджшир хората са
Коментари Харесай

Панджшир - долината, която не се дава на талибаните

Набързо талибаните превзеха Афганистан. Само в долината Панджшир хората са решени до последно да се борят против радикалните ислямисти. Това място, като че ли откъснато от страната, от много време живее друго.

През уикенда талибаните дефинитивно поеха властта в Афганистан. Единствено в долината Панджшир, единствено на 150 километра североизточно от Кабул, към момента оказват опозиция. Там се намират вицепрезидентът Амрула Салех и министърът на защитата Бисмила Мохамади. Салех, който претендира за президентския пост, откогато президентът Ашраф Гани напусна страната, написа в Туитър: " Никога и при никакви условия няма да се преклоня пред терористите талибани. Никога няма да предам своята душа и наследството на моя пълководец и водач, именития Ахмад Шах Масуд. "

Панджширската котловина, наричана още Долината на петте лъва, нееднократно е играла решаваща роля в историята на Афганистан. Географски тя е изцяло предпазена от останалата част от страната. Единственият достъп е през стеснен проход, основан от река Панджшир, който може елементарно да бъде отбраняван. Повечето от към 150-те хиляди поданици на долината принадлежат към етническите групи на таджиките, до момента в който по-голямата част от талибаните принадлежат към пущуните.

Долината е известна и със своите съкровища: смарагди, които в предишното са били употребявани за финансиране на съпротивата. Преди идването на власт на талибаните, едноименната провинция Панджшир неведнъж е упорствала за повече автономност от централното държавно управление.

Ахмад Шах Масуд: лицето на Панджшир

Долината съумява да отбрани своята самостоятелност както по времето на руската окупация (1980-1985 г.), по този начин и при първото ръководство на талибаните (1996-2021 г.). По време на ръководството, подкрепяно от НАТО (2001-2021 г.), Панджшир беше един от най-сигурните райони в цялата страна.

Историята на самостоятелността на долината Панджшир е обвързвана с харизматичния и прочут в цялостен Афганистан Ахмад Шах Масуд. Роденият през 1953 Ахмад Шах получава прозвището Масуд ( " Щастливеца " ) през 1979-а. Тогава той стартира своята битка против комунистическия режим в Кабул и Съветския съюз и се трансформира в един от най-влиятелните муджахидински командири в страната.

След изтеглянето на Съветския съюз през 1985 година в Афганистан избухва революция, която талибаните най-после печелят. Но Масуд съумява дружно със своя Обединен фронт да отблъсне талибаните и да резервира контрола над Панджшир и над съвсем цялата североизточна част на Афганистан до границата с Китай и Таджикистан.

Масуд също е почитател на консервативния ислям, само че се пробва да сътвори демократични институции и има вяра, че дамите би трябвало да са равнопоставени в обществото. Целта му е да бъде основан един единен Афганистан, в който етническите и религиозни граници се размиват. Същевременно обаче правозащитната организация " Human Rights Watch " упреква Масуд и неговите войски в тежки нарушавания на човешките права по време на борбите към Кабул.

През 2001 година Ахмад Шах Масуд е погубен. Двамата атентатори се показват за кореспонденти и скриват бомба в камерата си. Те евентуално работят по поръчка на водача на терористичната организация Ал Кайда Осама бин Ладен, който с убийството на Масуд прави услуга на талибаните, осигуряващи протекция на Ал Кайда. От Афганистан Осама бин Ладен провежда терористичните офанзиви против Съединени американски щати, извършени на 11 септември 2001 година.

Ще навлязат ли талибаните в Панджшир?

И в този момент районът на Панджшир още веднъж се трансформира в център на съпротивата. Ахмад Масуд, синът на именития пълководец, управлява своя военна формация в долината. Той към този момент разгласи, че няма да се съобщи пред талибаните. В Туитър се появи негова фотография дружно с вицепрезидента Салех. Двамата очевидно градят заедно придвижването на съпротивата против новия режим. По информация на " Нойе Цюрхер Цайтунг ", през април 2021, когато американците реализираха съглашение с талибаните, жителите на долината са били потресени и са почнали да активизират своите военни запаси.

С каква военна мощ ще разполага съпротивата, към момента не е ясно. Не е ясно и какъв ще е отговорът на талибаните. Майкъл Кугелман, специалист по южноазиатските въпроси, споделя в изявление за Дъждовни води: " Ако можем да имаме вяра на талибаните и думата им, тогава Панджшир би трябвало да е в сигурност, тъй като войната в Афганистан е завършила. Талибаните дадоха обещание да не се ползва повече принуждение, което допуска, че те напущат областите, които не са следени от тях. Но ще би трябвало да изчакаме и да забележим. "

" Но в случай че в района се образува проведена военна опозиция, не изключвам талибаните да подхващат дейности против нея. И в случай че го създадат, ще завоюват бързо и елементарно ", прибавя Кугелман.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР