На Земята има поне 20 квадрилиона мравки. Според ново проучване

...
На Земята има поне 20 квадрилиона мравки. Според ново проучване
Коментари Харесай

На Земята има поне 20 квадрилиона мравки

На Земята има най-малко 20 квадрилиона мравки. Според ново изследване на Земята има най-малко 20 квадрилиона мравки , като даже тази зашеметяваща цифра евентуално подценява общата популация на насекомите. Мравките са значима част от екосистемите по света.

Определянето на  световната популация  на мравките е значимо за премерване на последствията от измененията в техните местообитания, като от изменението на климата.

Мравките играят значима роля, като разпръскват семена, приютяват организми и служат като хищници или плячка.

Някои проучвания към този момент са се пробвали да оценят световната популация на мравките, само че вследствие на тях се е получило доста по-малко число от 20 квадрилиона, което е 20 милиона милиарда.

За този нов опит – оповестен в списанието “Proceedings of the National Academy of Sciences ” (PNAS) – откривателите проучиха  465 изследвания , които мерят броя на мравките на място в полето.

В стотиците проучвания са употребявани две стандартизирани техники: слагане на клопки, които улавят преминаващите мравки през избран интервал от време, или разбор на броя на мравките върху даден сектор от земята.

Въпреки че изследванията са извършени на всички континенти, за някои огромни райони има малко или никакви данни, в това число централна Африка и Азия.
Ето за какво “истинската бройка на мравките в международен мащаб евентуално е доста по-висока ” от оценената, се споделя в изследването. “Изключително значимо е да запълним тези оставащи пропуски, с цел да реализираме цялостна картина на разнообразието на насекомите. ”

Съществуват  повече от 15 700 наименувани типа и подвида  мравки, които се срещат по цялата планета. Вероятно има още толкоз, които към момента не са разказани.

Но съвсем две трети от тях се срещат единствено в два вида екосистеми: тропическите гори и саваните.
Въз основа на калкулации брой мравки се счита, че общата им биомаса в международен мащаб е 12 мегатона изсъхнал въглерод – повече от тази на дивите птици и бозайници, взети дружно, и 20 % от тази на хората.

В бъдеще откривателите възнамеряват да проучат факторите на околната среда, влияещи върху плътността на популацията на дребните.

НАСА записа първите звуци на астероиди

БГНЕС, Агенция Франс Прес

На Земята има най-малко 20 квадрилиона мравки

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР