На заседанието си в петък японското правителство окончателно реши, че

...
На заседанието си в петък японското правителство окончателно реши, че
Коментари Харесай

Японският император напуска трона на 30 април 2019 г.


На съвещанието си в петък японското държавно управление дефинитивно реши, че император Акихито ще се отдръпна на 30 април. Наследникът му ще се възкачи на престола на идващия ден – 1 май 2019 година. Това бе известно, само че към момента не бе дефинитивно одобрено, защото за тази смяна се изискваше специфична процедура.

Решението бе признато на съвещание на Комисията по въпросите на императорското семейство, която бе свикана за първи път за последните 25 години. След като и Министерският съвет одобри аналогично решение, започва законодателна процедура за влизане в действие на специфичен закон, който контролира невиждано в най-новата история на Япония предаването на трона на наследника приживе.

През август предходната година Акихито се обърна към народа и даде да се разбере, че поради преклонната си възраст му става все по-трудно да извършва отговорностите си и би желал да съобщи трона на наследника си и да се отдръпна. От 1 май новият император ще стане по-големият му наследник Нарухито.

Премиерът Шиндззо Абе към този момент бе отбелязал, че държавното управление ще направи всички, с цел да протече този развой безпрепятствено, както това го желаят жителите на страната.

Юридически отричането от престола стана допустимо, откакто това лято в Япония влезе в действие специфичен закон, който разрешава на императора да се откаже от властта за пръв път от 200 години. Документът ще работи единствено за настоящия монарх.

През август 2016 година Акихито в послание към нацията изрази предпочитание да абдикира поради преклонната си възраст. Преди законът изискваше от императора да извършва церемониалните си отговорности до края на живота си. Допитванията тогава демонстрираха, че японците са посрещнали с огромна благосклонност обръщението на Акихито. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР