На заседанието си утре Министерският съвет ще гласува да се

...
На заседанието си утре Министерският съвет ще гласува да се
Коментари Харесай

Рилският манастир получава спешно 600 000 лева


На съвещанието си на следващия ден Министерският съвет ще гласоподава да се провиснал по бюджета на Министерството на финансите 600 хиляди лева дотация за Рилския манастир, която той не е получил за тази година. Обещанието даде министър председателят Бойко Борисов, който през днешния ден отиде до манастира за персонална среща с игумена му Евлогий. " Като чух, че на игумена не му стигат парите, ми стана болно, па и ме хвана гняв. Затова пристигнах на крайници да му изкажа своите почитания и да чуя неговата болежка ", сподели Борисов, а преди този момент игуменът на обителта се оплака пред Нова тв, че отпуснатите 26 млн. лв. държавна дотация не стигат съвсем за нищо. Каза още, че манастирът не е получил плануваните за реституция и поправки 597 хиляди лв..

" До този миг ние не сме получили нито един лев от държавната дотация, която отпуска българският парламент за Рилския манастир като монумент на ЮНЕСКО. Има решение на комисията по вероизповеданията дотацията да се продължи. Но по-късно се губи някъде в дебрите на нашата администрация и не можем да открием какво се случва с нея ", описа дядо Евлогий. В манастира се притесняват, че неналичието на държавна помощ може да го извади от листата с обектите на ЮНЕСКО, защото не се поддържа. Игуменът сподели още, че от манастира са кандидатствали по мярката 60/40, утвърдени са и са получили облекчения за 13 работни дни от месец март.

Обичайно, Борисов се хвърли стремително да реши казуса и да потвърди, че страната дава това, което дава обещание.

След диалога му с игумена на манастира дядо Евлогий стана ясно, че манастирът има дефицит на средства и поради повишените разноски на Светия Синод, който не е превел на обителта предоставените на Българската православна черква над 1 млн. лева за поправки в Рилския, Троянски и Бачковския манастири.

По думите на Емил Велинов, шеф на " Дирекция вероизповедания " в Министерския съвет, който придружаваше Борисов, страната е вкарала 1.1 млн. лева за трите манастира в общата годишна прехрана за Светия Синод в размер на 26 млн. лева, половината от които към този момент са преведени от бюджета. Парите за поправки в трите манастира обаче били употребявани за заплати в Българската православна черква, изясни Велинов. Адрианополският свещеник Евлогий обаче посочи, че тези три манастира не получават заплати от Светия Синод.

Ситуацията с финансите в Рилския манастир се усложнила от неналичието на доходи от туризъм в последните два месеца на пандемията. За да оцелее обителта, монасите били принудени да разгласят дарителска сметка.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР