На заседанието си днес Министерският съвет прие решение за обявяване

...
На заседанието си днес Министерският съвет прие решение за обявяване
Коментари Харесай

Кабинетът преструктурира болница "Лозенец" в еднолично акционерно дружество

На съвещанието си през днешния ден Министерският съвет одобри решение за оповестяване на парцел - обществена държавна благосъстоятелност, за парцел - частна държавна благосъстоятелност и за превръщане на болница " Лозенец " в еднолично акционерно сдружение с държавно присъединяване в капитала, заяви пресслужбата на кабинета.

С приемането на акта, парцел - обществена държавна благосъстоятелност, включващ аграрен парцел с повърхност близо 170 декара, дружно с построени върху него 32 здания, ще бъдат импортирани като непарична вноска в капитала на едноличното акционерно сдружение, се прецизира в известието.

В осъществяване на нормативните условия ще бъде признат и първият правилник на лечебното заведение - еднолично акционерно сдружение, учредено вследствие на преобразуването и ще бъде назначен първият съвет на шефовете, пипе в текста.

През февруари с признати на второ четене промени в Закона за лечебните заведения Народното събрание реши дефинитивно да преобразува болничното заведение от ведомствена към Министерския съвет в комерсиално сдружение към Министерството на здравеопазването. За преструктурирането беше даден период от 6 месеца, който изтече през август, само че то не е завършило поради забавили се подготвителни дейности.

Първоначалната концепция за болница " Лозенец " беше тя да спре да е профилираното лечебно заведение на властта и да стане първата многопрофилна болница за сложно лекуване на деца. Тогава от Софийския университет възразиха остро и обявиха, че това ще попречи на студентите им да се образоват в болничното заведение, както и ще отнеме акредитацията на Медицинския факултет на университета, чийто декан е шефът на болничното заведение проф. Любомир Спасов.

Заради рецензиите министър председателят Бойко Борисов анулира стъпката, само че изиска " Лозенец " да не е към Министерския съвет. Беше оповестено, че тя няма да бъде преструктурирана в детска, а ще стане комерсиално сдружение, което ще бъде обещано за ръководство на университета. Освен това Борисов разгласи, че държавното управление ще погаси задължения на болница " Лозенец " за 23 млн. лв.. Преди това здравният министър Кирил Ананиев заяви, че отговорностите на болничното заведение са над 30 млн. лева и ще има инспекция на държавната финансова ревизия. А в случай че скоро " Лозенец " не бъде трансформирана, " може да е късно ".

На съвещанието си през днешния ден държавното управление също утвърди отпущането на спомагателни до 6.7 млн. лева за разплащане на отговорности на болничното заведение, както заяви по-рано през днешния ден министър председателят Бойко Борисов. Парите са предопределени за обезпечаване на опция за разплащане на локални налози и такси, дължими от болница " Лозенец ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР