На заседанието си днес, 16.09.2020 г., Комисията за противодействие на

...
На заседанието си днес, 16.09.2020 г., Комисията за противодействие на
Коментари Харесай

КПКОНПИ проверява бивш кадър на ДПС за конфликт на интереси

На съвещанието си през днешния ден, 16.09.2020 година, Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество одобри решения за определяне на спор на ползи, както и за формиране на такива производства.

Конфликт на ползи е открит във връзка с Таня Янчева, ръководител на Общински съвет Царево. Като общински консултант, тя е и ръководител на непрекъснатата комисия /ПК/ по „ Правни въпроси, попречване и определяне на спор на ползи “, секретар на ПК по „ Устройство на територията, ръководство на собствеността и екология “, както и член на ПК по „ Бюджет, финанси и европейски фондове “. Таня Янчева е юрист, вписан в Адвокатска гилдия - Бургас. На 11.12.2019 година в Агенция по вписванията било записано „ СТОЯНОВИ-2020 “ ЕООД.

На 08.01.2020 година била осъществена регистрация на още две сдружения – „ СТЕФАНИ - АХТОПОЛ “ ЕООД и „ МЕГА Народоосвободителна въстаническа армия – АХТОПОЛ “ ЕООД. И трите сдружения са регистрирани от юрист Янчева, като прокурист на шефовете им и като възмездна правна услуга от нея. На 09.04.2020 година в Общински съвет Царево било извършено взаимно съвещание на посочените нагоре три непрекъснати комисии, на което общинските съветници разгледали авансово оферти на кмета на общината за отдаване чартърен на парцели, общинска благосъстоятелност. Г-жа Янчева взела участие в това съвещание и гласувала „ за “, в това число и по предложенията за отдаване чартърен на общо 124 парцела за аграрни потребности на трите сдружения, регистрацията на които е била осъществена от нея в качеството й на юрист. Впоследствие, на последвалото съвещание на Общинския съвет същия ден, тя си направила отказ и не гласувала при окончателното приемане на решенията.

КПКОНПИ одобри, че присъединяване в взаимното съвещание на трите непрекъснати комисии и гласуването „ за “ от страна на Янчева обосновава спор на ползи.

Решение за определяне на спор на ползи е постановено и във връзка с Иван Петров – ръководител на Общински съвет Твърдица. На 27.02.2020 година той взел участие в гласуването на решение на общинския съвет, с което е призната актуализация на Програмата за ръководство и предписание с парцелите – общинска благосъстоятелност в Община Твърдица. Тя касае парцели, които общината има желание да отдаде чартърен. От общо 16 такива аграрни парцела, за 14 към този момент са били подадени заявки за наемане от Иван Петров.

Заявленията са подадени от него персонално, като аграрни производител и като представляващ три търговски сдружения. Това обосновава частен интерес при гласуването и надлежно – спор на ползи.

Не бе открит спор на ползи със съответни решения във връзка с ръководител на общински съвет и общински консултант -Община Сатовча, общински консултант – Община Белоградчик и ръководител на общински съвет – Община Божурище. За тях е открито персонално присъединяване при приемането на решения, касаещи възнагражденията им за присъединяване в работата на общинския съвет. Причината за неустановяването на спор на ползи е новата наредба на член 37 алинея 2 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, в действие от 07.08.2020 година, съгласно която „ За общинския консултант, в това число за ръководителя на общинския съвет, не е налице спор на ползи при присъединяване в подготовката, разискването и приемането на бюджета на общината и на възнаграждението на кметовете, на ръководителя на общинския съвет и на общинските съветници. “

КПКОНПИ образува произвеждане за определяне на спор на ползи във връзка с Бейзат Садък Яха – ръководител и член на управителния съвет на „ Североизточно държавно дружество “ гр. Шумен. Образуването е след медийна обява /СЕГА, 31.08.2020 г./, съгласно която той е заявил в имуществената си декларация взимане в размер на 162 800 лева, на съображение подписан контракт за заем с „ Еколес Венец “ ЕООД, като след това сдружението е придобило от ловно стопанство „ Паламара “ /в състава на държавното предприятие/ имот от 12 дка, с три солидни здания, за 83 200 лева Твърди се, че Бейзат Яха /кредитор на дружеството/, като ръководител на управителния съвет на „ Североизточно държавно дружество “, е дал единодушие за тази продажба.

Съгласно ЗПКОНПИ, спор на ползи поражда, когато лице, заемащо висша обществена служба, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно осъществяване на пълномощията или отговорностите му по работа. След формиране на производството, Комисията изисква и получава нужната информация и документи и се произнася с стимулирано документално решение в период до два месеца, който може да бъде продължен еднократно до 30 дни.

Решението предстои на обжалване или митинг по реда на Административнопроцесуален кодекс, като установяването на спор на ползи с влезнало в действие такова решение е съображение за освобождение от служба, с изключение на когато в Конституцията е планувано друго. За всяко от лицата, посочени нагоре /Таня Янчева,Иван Петров/ признатото решение на КПКОНПИ не е влезнало в действие. За Бейзат Яха спор на ползи не е открит с обстоятелството на формиране на производството – той се твърди в медийна обява и съществуването или неналичието му предстои на определяне по планувания в закона ред.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР