На заседание вчера Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)

...
На заседание вчера Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)
Коментари Харесай

По-лесни правила за включване към е-мрежата формулира КЕВР

На съвещание през вчерашния ден Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) одобри нова Наредба № 6 за присъединение на обекти към електрическите мрежи. Така се понижава административната тежест за присъединение на обекти за ползване, произвеждане и предпазване на електрическа енергия, оповестяват от комисията.

Чрез наредбата също се уреждат публичните връзки, зародили след последните промени на Закона за енергетиката /ЗЕ/ и на Закона за силата от възобновими източници /ЗЕВИ/.

За изследване на изискванията за присъединение към този момент ще е нужен единствено документ, който удостоверява вещно право за строителство в парцела , като отпада условието за виза за планиране или влезнал в действие Подробен Устройствен проект. Предвидена е опция всички документи по изследване и присъединение на обект да се изпращат по реда на Закона за електронното ръководство, посредством системата за несъмнено електронно връчване. Обменът на информация може да става и по е-поща.

При подписване на контракт за присъединение операторът съгласува капиталовия план само с условията по техническите правила и нормативи за планиране на оборудванията за присъединение. Отпада условието при подписване на контракт за присъединение да се показва работен план. Освен периодите за изследване и присъединение в ЗЕВИ, в наредбата са конкретизирани и понижени периодите за всички останали типове обекти.

Регламентират се нови публични връзки, свързани с разпределението на електрическа сила в затворена електроразпределителна мрежа /ЗЕРМ/, надлежно с присъединението на обекти на ползватели към такива мрежи. Уреждат се въпросите с присъединението на затворените мрежи към други електрически мрежи, както и присъединението на уреди за предпазване към мрежите.

Наредбата основава опция за присъединение по омекотен ред на съоръжения за произвеждане на електрическа сила от възобновими източници или съоръжения на консуматори на лична електрическа сила с конфигурирана мощ до 10,8 kW в това число. По този метод оптимално се форсира и улеснява слагането и присъединението на фотоволтаични системи на покривните пространства и в прилежащите им парцели.
 КЕВР дава правна опция за включване в ел. мрежата с краткотрайна скица за достъп
КЕВР дава правна опция за включване в ел. мрежата с краткотрайна скица за достъп

След постъпили огромен брой претенции от клиенти и производители на електрическа енергия

С новата Наредба №6 са направени промени и в Наредба № 3 за лицензиране на дейностите в енергетиката /НЛДЕ/. С тях се доразвива настоящата подзаконова нормативна уредба, обвързвана с лицензиране на оператори на затворени електроразпределителни/газоразпределителни мрежи. Предвидена е опция лицензията да бъде издавана преди построяването на мрежите. Създаден е специфичен ред за издаване на лицензия за систематизиране в ЗЕРМ, която служи за транспорт на сила сред енергийни обекти с интегрирана активност.

Очаква се да се увеличи броя на производителите на електрическа сила от ВЕИ , което ще усили каузи на създадената и потребена сила от възобновими източници в енергийния баланс на страната.

На 5 февруари КЕВР организира публично разискване, като участниците поддържаха нуждата от приемане на нова Наредба №6. Проектът на нормативен акт и отчетът на работната група бяха оповестени авансово на интернет страницата на регулатора и на Портала за публични съвещания.

В сходство с нормативната уредба в 14-дневен период след публичното разискване всички заинтригувани страни имаха опция да внесат писмени мнения по оферти план. След решението на КЕВР за приемането на Наредба №6 нормативният акт ще бъде изпратен за обявяване в " Държавен вестник ".

Успоредно с идното приемане на измененията в Наредба №1 за контролиране на цените на електрическата сила регулаторът изготвя и промени в Правилата за търговия с електрическа сила.
 Омбудсманът срещу анулацията на Наредба за контролиране на цените на ел. сила
Омбудсманът срещу анулацията на Наредба за контролиране на цените на ел. сила

Според Диана Ковачева това ще наруши правата на потребителите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР