На заседание на Съвета за сигурност на ООН за заселническата

...
На заседание на Съвета за сигурност на ООН за заселническата
Коментари Харесай

САЩ и палестинците влязоха в сблъсък в ООН заради американския план за мир с Израел

На съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за заселническата политика на Израел в палестинските територии палестинци и американци демонстрираха диаметрално противоположни позиции за бъдещия кротичък проект, който Вашингтон се чака да оповести през юни, съобщи Агенция Франс Прес.

В наличието на съветника на президента Доналд Тръмп за Близкия изток Джейсън Грийнблат ръководителят на палестинската дипломация Рияд ал Малики сподели, че бъдещият американски проект не е плод на старания, ориентирани към мир. Присъствието на двамата политици в една и съща зала е огромна необичайност, доколкото връзките сред палестинците и американците са прекратени от края на 2017 година, когато Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел, показва Агенция Франс Прес.

"До момента всичко сочи, че не става дума за проект, целящ реализиране на мир, а по-скоро за условия, които би трябвало да приемем. Не съществува парична сума, която би направила допустими тези условия ", отсече палестинският министър. "Ще бъде препоръчана реалистична и осъществима визия, увери в отговор Джейсън Грийнблат. Инициативата е създадена от екип, потърсил нов взор " върху аргументите за спора ", добави той и насочи молба за подпомагане на двете страни в полемиките по нея, когато бъде оповестена.

Грийнблат, Джаред Къшнър - консултант и шурей на американския президент Доналд Тръмп, и американският дипломат в Израел Дейвид Фридман са съавтори на мирния проект, умислен преди две години и предстоящ идния месец. Неофициалното съвещание на Съвета за сигурност бе проведено от Индонезия и Кувейт, две от непостоянните членки. В него участваха и специалисти, сериозно настроени към Израел и Съединени американски щати като негов покровител.

Джейсън Грийнблат осъди обстоятелството, че Израел не бе поканен да даде мнение. Изявлението му съдържаше основно рецензии против предубедеността на Организация на обединените нации против Израел - първоначално слаба и нежна дребна страна ", трансформирала се в процъфтяваща народна власт. "Нека престанем да твърдим, че спънка за политическо решение са колониите ", сподели американският консултант и съобщи: казусът са организациите "Хамас и Ислямски джихад ".

"При подписването на мирните съглашения от Осло имаше 100 000 израелски заселници, а през днешния ден, 25 години по-късно, "в палестинските територии, в това число в Източен Ерусалим, има над 600 000 ", подсети Рияд ал Малики. "Израел към този момент даже не се мъчи да скрие същинското колониално естество на своята окупация, нито желанието си да анексира палестинските територии ", съобщи шефът на палестинската дипломация.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР