На заседание на Областната епизоотична комисия в Перник е взето

...
На заседание на Областната епизоотична комисия в Перник е взето
Коментари Харесай

В Пернишко властите решиха да умъртвят всички домашни прасета преди чумата да е дошла

На съвещание на Областната епизоотична комисия в Перник е взето решение цялата територия на област Перник да бъде оповестена за санитарна зона, с цел да не се допусне болестта от африканска чума по свинете (АЧС) в района.

В региона към този момент няма записано огнище на чума нито по диви, нито по домашни прасета. Няма и огромни свинеколплекси.

Властите приканват притежателите на свине, отглеждани в стопанства вид " заден двор ", до 10 септември да ги заколят непринудено. Всеки собственик, който се погрижи за своите животни, консервира месото им и обезпаразити и дезинфекцира пространствата, в които са били, ще получи сумата от 300 лева за застраховане на санитарно-хигиенните дейности, съобщи регионалният шеф Ирена Соколова, представена от Българска телеграфна агенция.

Тя означи, че грижата за здравите свине сега, както и за възобновяване на популацията през идната пролет, изисква предприемането на превантивните дейности.

На съвещанието е било обявено, че проба от умряло прасе в земенското село Габров дол е изпратена в сертифицирана лаборатория в София, от която до дни се чака изясняване на аргументите на гибелта.

Според разпоредбите на Българската организация за сигурност на храните домашни прасета се умъртвяват превантивно в трикилометрова зона, когато бъде открито заболяло домашно прасе. В десеткилометрова зона от огнището животните се преброяват, взимат се кръвни проби и се организират ежеседмични клинични прегледи. На регионално равнище се не разрешава превозването на домашни животни и организирането на пазари за тях.

Мерките обаче наподобяват неефективни откакто при първия случай през юли тази година, когато заболява домашно прасе в близкото до Никопол село Жернов, чумата бързо се популяризира по всички вероятни способи - посредством домашни животни, отглеждани по селата, посредством диви животни и посредством индустриални свинекомплекси. Вече са наранени седем от 65-те огромни свинеколпекса в страната, а хиляди стопани се лишиха от животните си, отглеждани за персонална приложимост, поради санитарните ограничения.

Заболяването не е рисково за хората, само че за свинете няма ваксина, нито лекуване и по тази причина е заплашен целият бранш. Вече са унищожени към 20% от животните.

Вижте интерактивната карта на Българската организация за сигурност на храните с всички регистрирани случаи на болни диви и домашни животни.


Всичко, което би трябвало да знаете за: Чумата по животните (111)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР