На заседание на Комисия по труда, социалната и демографската политика

...
На заседание на Комисия по труда, социалната и демографската политика
Коментари Харесай

Обсъждат отпадането на тавана на всички пенсии


На съвещание на Комисия по труда, обществената и демографската политика ще се дискутира настояването на Инициативен комитет за отпадане на тавана на всички пенсии. Във форума ще взе участие министърът на труда Бисер Петков.

В комисията ще се разисква петиция от пенсионерски организации. Според настоящия Кодекс за обществено обезпечаване се планува от началото на 2019-а да отпадне таванът новоотпуснатите пенсии. Попитан може ли страната да си разреши отпадане на тавана за всички пенсии, общественият министър Бисер Петков съобщи: "Всичко е допустимо, само че въпросът е дали това би било и заслужено, и добре признато от обществото, тъй като действителните размери на някои от пенсиите, които са лимитирани на оптималния размер е много висок. Друг е въпросът до каква степен обществото ще одобри, че тези пенсии са заслужено изчислени ". "Да забележим какви са настройките, какви са причините - ние не влизаме в тази полемика с някака предварителна настройка. По-скоро ще участваме, тъй като е инициирана от българския парламент ", добави министър Петков.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров счита, че има метод таванът да отпадне по натурален път посредством повдигането на оптималния застрахователен приход. "Т.е сегашните 2 600 лв. - 3 000, 3 500, 4 500, 10 минимални работни заплати и по този метод всички тези, които са лимитирани без тези измислени банкери, които в последна краищата ги помним, че имаше такива случай от 1997-1998 година, когато получиха права в размера на 5-цифрени пенсии, които явно са нереални - всички останали, когато стигнем 10 минимални работни заплати в действителност ще получат своята пенсия, която Национален осигурителен институт им начислява ", сподели Димитров, представен от БНР.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР