На започващото в неделя световно първенство по футбол има доста

...
На започващото в неделя световно първенство по футбол има доста
Коментари Харесай

Канадец ще е най-възрастният футболист в Катар

На започващото в неделя международно състезание по футбол има много опитни футболисти, в това число над 35-годишна възраст. Лидерът на португалския народен тим Кристиано Роналдо е на 37 години. Централният бранител в бразилския отбор Тиаго Силва е на 38, а неговият съотборник в " Селесао " - Дани Алвеш, е на 39 години и 6 месеца.

Но не Алвеш е най-възрастният футболист, който ще играе на терените в Катар. Доайенът в действителност ще е канадецът Атиба Хътчинсън, който сега е на 39 години и 9 месеца, а през февруари ще навърши 40 години.

Интересното за халфа на " Бешикташ " е, че преди три години той възнамеряваше да се откаже от националния отбор на Канада. Той бе оповестил решението си след шампионата " Голд къп " на КОНКАКАФ през 2019 година, само че по-късно премисли. Дори в миналите международни квалификации игра в над половината от мачовете - в 11 от общо 20, като осем пъти започваше в титулярния състав. И към този момент има 97 изиграни мача (и 9 гола). Което пък значи, че в случай че Хътчинсън играе за " Кленовите листа " и в трите мача от група F - против Белгия, Хърватия и Мароко, то той ще запише 100 мача за националния тим на страната си таман на Мондиал 2022.

Дебютът му за Канада е през януари 2003 година, тогава като футболист на " Торонто Линкс " - в контрола против Съединени американски щати. Любопитното е, че по това време нито един от актуалните канадски национали не е почнал още професионалната си кариера, а левия халф-бек на " Байерн " Алфонсо Дейвис (22 г.), тогава е бил едвам на 2 годинки.

Е, най-малко Атиба Хътчинсън не е толкоз остарял, че да помни последното досега присъединяване на Канада на международно състезание - в Мексико през 1986 година Тогава той е бил едвам на 3 години. Дори и сегашният селекционер на канадците - Джон Хърдман, тогава е бил на 10 години.

" Той (б.ред. - Хътчинсън) значи доста за тима. Ако желая да видя някой на международното състезание, то това е таман Хътчинсън ", споделя Хърдман.

Атиба е доста почитан и в Турция, където играе към този момент 10 сезона. Той се нуждае от единствено още 7 дуела, с цел да се подреди измежду петте футболисти с най-вече мачове за " Бешикташ ". Засега е седми в това нареждане с 327 мача. От 2013 година насам той печели три шампионски трофеи на Турция, по един път купата и суперкупата на страната.

В последните месеци присъединяване на опитния халф на Мондиал 2022 беше под въпрос поради контузия, която получи по време на лятната подготовка с " Бешикташ ". Той се върна в игра едвам на 9 ноември и записа 70 минути при успеха с 3:1 над " Серик Беледиеспор " в шампионата за купата на Турция.

През цялото време обаче той се възвръща настойчиво, с мисълта да успее да е на линия за международното състезание. Атиба прекарва часове на антигравитационна пътечка за тичане AlterG, която не натоварва контузения крайник. Упорито тренира също в басейна и на велотренажор.

" Ще съм подготвен за международния шампионат. Но би трябвало да чувам положението на тялото си. В момента се усещам добре. Много по-добре, в сравнение с бях преди няколко седмици ", споделя Хътчинсън. И признава, че постоянно е бил спохождан от мисълта, че няма да играе в Катар.

Това в действителност е първото му по-дълго неявяване от игра от интервала му в ПСВ " Айндховен " (2010-2013), когато е опериран на три пъти.

Хътчинсън само няма да успее да стане най-възрастният дебютант на международни шампионати. Това достижение се държи от египетския вратар Есам Ел-Хадари, който на Мондиал 2018 пази против Саудитска Арабия на 45 години и 161 дни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР