На Запад постоянно издигат проекти, които биха могли да се

...
На Запад постоянно издигат проекти, които биха могли да се
Коментари Харесай

EastMed се превъръща в Nabucco


На Запад непрекъснато издигат планове, които биха могли да се трансфорат в опция за съветския газ на европейския пазар.

След откриването на няколко газови залежи на шелфа на Източното Средиземноморие се появи план за строителство на газопровода EastMed за доставка на газ за Европа. Ресурсите за реализиране на този план обаче са незадоволително, а икономическата му целенасоченост е съмнителна. Това написа в своя разбор, оповестен от организация Прайм Андрей Карабянц.

Въпреки „ Газпром “

В края на февруари американската ExxonMobil разгласи за откриването на огромното, съгласно западните визии, находище на природен газ, геоложките ресурси от което са 141 – 277 милиарда куб м. Последното изобретение на ExxonMobil, а също по този начин откритите по-рано залежи на газ в Източното Средиземноморие – израелските Leviathan и Tamar, както и кипърските Aphrodite и Calypso родиха плана за строителството на газопровода EastMed.

Според известия на близкоизточните медии, до края на годината представители на държавните управления на Италия, Гърция, Кипър и Израел би трябвало да вземат дефинитивно решение за строителството на EastMed, който ще се простира от залежи на в Източното Средиземноморие до крайбрежието на Гърция и по-нататък до Италия.

Стойността на строителството на EastMed с дължина от 2200 км се прави оценка на 7,4 милиарда $, съгласно израелски източници.
Проектът към този момент е получил поддръжка от страна на структурите на Европейския Съюз, а също по този начин от Съединени американски щати, защото се преглежда като източник на доставки на газ на европейския пазар, различни на „ Газпром “.

Брюксел и Вашингтон са обезпокоени от увеличението на каузи на съветския газ на пазара на Европейски Съюз и растящото въздействие на „ Газпром “, който се преглежда като „ оръжие на Кремъл “. По данни на Eurostat, в завършек на 2019 година каузи на съветския газ във вноса на Европейски Съюз би достигнал 40,6 % спрямо 38,5 % година по-рано. „ Газпром “ е най-големият снабдител на европейския пазар, което провокира неодобрение измежду антируските политици в Брюксел.
Според известие на израелските медии, Европейски Съюз към този момент се е съгласил да задели 100 млн. $ за разработка на технико-икономическата аргументация на газопровода EastMed, в случай че планът бъде приет за „ жизненоважен “ за застраховане на енергийната сигурност на Европа, то той може да получи финансиране от бюджета на Европейски Съюз.

Вашингтон преглежда „ Газпром “ като съперник на американските производители на полутечен природен газ (LNG)
на международния газов пазар, по тази причина поддържа всички планове, ориентирани против ползите на съветската компания. Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео взе присъединяване в последната среща на държавните глави на държавните управления на Израел, Кипър и Гърция, на който за следващ път се разисква въпросът за целесъобразността от строителството на EastMed. Присъствието на Помпео трябваше да показва поддръжка на плана от страна на Вашингтон.

Съмнителна целенасоченост

Критици на плана считат, че строителството на EastMed е стопански нецелесъобразно, защото ресурсите, които имат Израел и Кипър не могат да обезпечат надеждни доставки на газ за Европа в разстояние на нескончаем интервал. Освен това, редица специалисти са уверени, че оценката на цената на EastMed е занижена, защото не се вземат поради изцяло техническите затруднения, които ще зародят при неговото строителство.

Началната пропускателна мощ на EastMed е общо 10 милиарда куб м/г. Предполага се, че в бъдеще тя може да бъде увеличена до 20 млрд.куб м/г. За това обаче е належащо да се разшири ресурсната база, защото запасите от газ на шелфа на Израел и Кипър са незадоволителни.

В началото се предполагаше, че Leviathan – най-голямото находище на шелфа на Израел е от над 600 милиарда куб м, само че по-късно в израелския Кнесет се развихри скандал по отношение на предумишлено повишените ресурси от находището с 20 %. По оценка на израелски специалисти, Leviathan може би съдържа от 450 до 500 милиарда куб м газ. Tamar към този момент е в употреба и добиваният газ постъпва до консуматори от Израел, а също по този начин и Йордания в сходство с дълготрайни съглашения.

Запасите от Aphrodite също бяха преразгледани в посока намаляване и се правят оценка на 129 милиарда куб м Calypso и находището, наскоро намерено от ExxonMobil може да съдържат до 500 милиарда куб м, само че тези ресурси изискват удостоверение.

Привържениците на EastMed се надяват да привлекат в плана Египет, който може да стане нето експортьор на газ, с помощта на откритото и бързо усвоявано находище Zohr.

Едва ли може да се разчита на Египет

За държавното управление на стомилионният Египет върховен приоритет е обезпечаване на бързо растящото търсене от страна на популацията и индустрията на страната на енергоносители – преди всичко на природният газ, който се употребява за мощностите за електрическа енергия.

В завършек на предходната година в Египет със съдействието на Siemens бе приключено строителството на три огромни топлоелектроцентрали с мощ от 4,8 ГВт всяка, на която се употребяват неповторими парогазови турбини. Производството на тези централи обезпечава потребностите на 45 млн. души, живеещи в столицата и крайбрежието на Средиземно море, в това число Александрия. Електроенергия се доставя и за икономическата зона на Суецкия канал, която би трябвало да стане център за развиване на националната индустрия.

Египетските медии съпоставят строителството на трите Топлоелектрическа централа със популярните пирамиди в Гиза. Дори гордостта на египетската енергетика – Асуанската хидроенергийна централа е в положение да обезпечи едвам 2,1 ГВт електрическа енергия, което е 2,3 пъти по-малко от едната Топлоелектрическа централа.

Независимо от пробива в енергетиката, Египет може да се сблъска с недостиг на електрическа енергия още през идващите години. Изграждането на „ Голямата язовирна стена на етиопското възраждане” на Синия Нил (или „ Великото етиопско водохранилище на възраждането” (ВЕВВ)

наближава довеждане докрай, което ще докара до понижаване на водохранилището на Асуанската водноелектрическа централа и ще понижи производството на електричество с към 40 %. Краят на строителството е плануван за 2022 година. В тази връзка нараства смисъла на построените Топлоелектрическа централа, чиято употреба зависи от безпроблемно доставяне с природният газ, добиван в Zohr.

Към актуалният миг вътрешното търсене на газ в Египет се прави оценка на 6,2 милиарда куб фута дневно, то ще нарасне до 7 млрд.куб фута дневно през 2020 година и до 9 млрд.куб фута дневно през 2021 година, съгласно проекта за развиване на националната стопанска система.

По данни на държавната египетска компания EGAS, с помощта на създаването на Zohr, се чака, че през идната година добивът на газ в страната ще доближи 7,5 милиарда куб фута дневно, спрямо 6,8 милиарда куб фут в този момент. От EGAS са уверени, че Zohr ще може да компенсира спада на добива от към този момент развитите залежи и ще обезпечи растящите потребности от газ.
Египетското държавно управление не счита да насочва газ, добиван от Zohr за натоварване на газопровода EastMed, с цел да подсигурява икономическата целенасоченост от неговата употреба. Ако добивът на газ в страната върви с изпреварващи темпове, то остатъците ще отиват за двата LNG-завода в страната, които поради недостига на газ бяха спрени през 2013 година Съществуват също по този начин проекти за потребление на натоварването на тези фабрики посредством гаа, добиван на шелфа на Израел и Кипър.

Delek и Noble разпродадоха газа

Израелската компания Delek Drilling и американската Noble Energy подписаха контракт на стойност 15 милиарда $ за доставка на египетската компания Dolphinus Holdings на 64 милиарда куб м газ в разстояние на 10 години. Доставките на израелски газ би трябвало да стартират още през тази година. Delek Drilling и Noble Energy създават дружно находищата Tamar и Leviathan. В края на предходната година фирмите получиха за 518 млн. $ 40% дял в газопровода от Израел за Египет, който дава опция за реализиране на доставките на газа, добиван на израелския шелф. Президентите на двете компании нееднократно декларират желанието си да употребяват Египет като хъб (разпределителен център) за експорта на израелски газ.

През 2016 година Delek и Noble подписаха съглашение на стойност 10 милиарда $ за доставка в разстояние на 15 години на 45 милиарда куб м газ за Йордания.

Освен това сътрудниците имат отговорности пред израелски енергийни компании, търсенето, от които пораства бързо. По данни на министерство на енергетиката на Израел, през предходната година потреблението на газ в страната е било към 11 милиарда куб м, само че през 2030 година се предвижда нарастване от съвсем два пъти. Според решения на израелското държавно управление, растящото търсене на газ би трябвало да се обезпечи от лични запаси, които са съсредоточени в находищата Leviathan и Tamar.

Голяма част от израелския газ към този момент е продаден – на Близкия Изток, а не на Европа.

EastMed от ден на ден припомня Nabucco – планът за строителството на газопровод от Туркмения и Азербайджан за страните от Европейски Съюз. Около Nabucco също имаше доста звук, само че газопровода по този начин и не бе издигнат. Участниците в плана понесоха съществени загуби, които никой не им възвърне.

3е-news разгласява разнообразни мнения, за реализиране на оптималната осведоменост по разнообразни планове.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР