На закрито заседание Висшият съдебен съвет изслушва одитора на системата

...
На закрито заседание Висшият съдебен съвет изслушва одитора на системата
Коментари Харесай

Във ВСС спорят за одита: Фирма самарянин поддържала системата за делата 5 години

На закрито съвещание Висшият правосъден съвет изслушва инспектора на системата за инцидентно систематизиране на делата, при която бе открит пробив извън.

Магистратите заседават онлайн и бяха свикани от министъра на правораздаването поради абсурда с манипулирането на системата, за което прави констатации одитът. Сигналът бе подаден от шестима членове на Висш съдебен съвет. Магистратите отхвърлиха предлагането на няколко съдии паралелно с инспекторите да бъдат изслушани и ай ти експертите на Висш съдебен съвет, както и да се предложения представител на фирмата-разработчик  " Смарт системс 2011 ", която е внедрила системата по гледище на Христо Иванов.

Дълги диспути се проточиха във връзка с това дали да стане обществено притежание отчетът, като окончателното решение ще бъде взето след чуването на специалистите, открили пробитата система за инцидентното систематизиране на делата. Сред предложенията имаше и такова, в случай че ще се разгласява, то да е единствено обобщение от него. Споровете на висок звук сред болшинството във Висш съдебен съвет и главно тримата съдии Панов, Дишева и Керелска продължиха в посока на отказване на отчета и опровержение на тезата, че е налице пробив в системата. Имало единствено " опит за пробив ", настоя арбитър Дишева.

" Кой направи този извод, че е пробита системата? Няма данни за нито едно навлизане в системата ", опонира арбитър Дишева. " Спрете да манипулирате! Спрете да лъжете хората, не сме в СОС! ", отвърна на Дишева правосъдният министър Данаил Кирилов и добави, че това е същият почин на изяви и на общинския консултант от Демократична България Методи Лалов в Столичния общински съвет.

" Вие манипулирате и излагате погрешни изказвания. Аз не се наскърбявам от вашите изказвания. Имате обществени мрежи, там ще ме изкарвате бял хакер и каквото сте решили и решите ", репликира Кирилов към Дишева и Панов.

" Видимо дебатът се изкривява и се трансферира към одитния отчет, като се подминават въпросите кой наложи предходната, очевидно пробита система, за какво 5 години не е пожелан одит и по какъв начин да отстраним уязмвимостите, досега, до момента в който не е подготвена новата система ", намеси се основният прокурор Иван Гешев след настояването на съдиите Керелска и Дишева отчетът да стане обществено притежание .

Останалите магистрати им подсетиха, че няма по какъв начин това да се случи в целокупност, защото ще наруши Наказателно-процесуален кодекс и е държавна загадка, а шефът на Върховен административен съд Георги Чолаков подсети, че би трябвало да се пита наблюдаващият прокурор по досъдебното произвеждане за пробива в системата.

" Останах с усещане, че Висш съдебен съвет е надали не комерсиално сдружение, което е притеснително на фона на одита ", съобщи Гешев. И попита в отговор на рецензиите на съдиите Керелска и Дишева, че инспекторите не уведомили компанията, изработила системата. " С кого да се свърже инспекторът? С тази компания, наложена от Христо Иванов, която пет години не си е свършила работата? Някаква компания самарянин, човеколюбец ", установи той

във връзка обстоятелството, че тя е поддържала системата с години единствено за 12 хиляди лева " Това е смешна сума ", заключи Гешев. И цитира специалистите от Техническия университет, че или е ставало въпрос за " пионерски порив ", или има друга причина. " Аз за себе си имам отговор. Надявам се всеки от вас да има отговор ", обърна се Гешев към бранителите на компанията, внедрила системата за инцидентно систематизиране на делата по времето, когато Христо Иванов беше правосъден министър. Правосъдният министър пък бе дипломиран като " бял хакер " от шефа на Върховен касационен съд, а самият Данаил Кирилов пък му го върна с репликата, че се е появил, единствено с цел да " открие театъра ". Впоследствие Панов се завърна пред монитора, с цел да предизвика основния прокурор с апела да се сезира за издаването на държавна загадка поради мненията към одита на системата за систематизиране на делата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР