На закрито заседание членовете на Комисията на енергийно и водно

...
На закрито заседание членовете на Комисията на енергийно и водно
Коментари Харесай

Най-скъпа ще е водата в Шумен

На закрито съвещание членовете на Комисията на енергийно и водно контролиране одобриха дефинитивно решение за изменение на цени на ВиК услугите за 2019 година Новите, по-високи цени влизат в действие от 1 януари 2019 година, прецизираха от КЕВР.

От регулаторния орган изясняват съответно, че са спазили условията на закона за авансово разискване на новата цена на водата.

След нарастването най-скъпа ще е водата в Шумен. Там цената ще стигне 3,40 лв. на кубик.

Най-голямо е нарастването на цената на водата в Бургас. Там тя ще нарастне с 27 стотинки на кубик. На второ място е София, където ще нарастне с 23 стотинки на кубик.

Във Варна се чака доставката на вода да бъде по-скъпа с 12 стотинки. Единственият град, където цената на водата ще поевтинее, е Кърджали, тъй като там не съблюдават програмата за вложения.

" В сходство с настоящата законова и подзаконова уредба, в края на всяка календарна година Комисията е нормативно задължена да актуализира одобрените с 5-годишните бизнес проекти на ВиК сдруженията цени на услуги за всяка последваща година. Досега Комисията е одобрила с обособени процедури бизнес проектите на общо 27 ВиК сдружения в цялата страна ", стимулират се от КЕВР, които изясняват по-скъпата услуга за довеждане на водата до крайния консуматор с размера на насъбрана инфлация и използване на самостоятелен коефициент за успеваемост за всяко едно сдружение.

Припомняме, само в Кърджали цената на водата остава ниска, тъй като тамошното сдружение не извършва капиталова стратегия.

От Комисията се оправдават, че всеки бизнес проект се преглежда от Областната Асоциация по ВиК, в която членуват всички кметове на общини.

" Комисията е основала ценообразуващ механизъм, който да подсигурява устойчивото развиване на ВиК сдруженията, само че регулаторът не е техен притежател и не може да въздейства върху метода на тяхното ръководство. В този смисъл КЕВР няма нормативно съображение да преразглежда едностранно към този момент утвърдените бизнес проекти ", стимулират се от регулатора.

Те напомнят, че на 17 декември е имало намерено съвещание за разискване на отчет на работната група с присъединяване на ВиК сдружения от цялата страна, Омбудсмана на Република България, представители на локални управляващи и регионални управи, синдикати, неправителствени, публични и цивилен организации.

Обещанието на КЕВР е прецизно да наблюдават осъществяването на бизнес проектите на ВиК сдруженията и да подхващат ограничения при неизпълнението им.

" При потвърдено несъблюдение на заложените в бизнес проектите вложения и индикатори, Комисията ще поправя надолу цените на одобрените ВиК услуги ", дават обещание от регулаторния орган.

Пълният текст на решението на КЕВР за обновените цени на ВиК услугите за 2019 година е оповестен на интернет страницата на регулатора. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР