На закрито заседание членовете на Комисията на енергийно и водно

...
На закрито заседание членовете на Комисията на енергийно и водно
Коментари Харесай

В КЕВР одобриха по-скъпата цена на водата

На закрито съвещание членовете на Комисията на енергийно и водно контролиране одобриха дефинитивно решение за изменение на цени на ВиК услугите за 2019 година Новите, по-високи цени влизат в действие от 1 януари 2019 година, прецизираха от КЕВР.

От регулаторния орган изясняват съответно, че са спазили условията на закона за авансово разискване на новата цена на водата.

 КЕВР отново утвърди повишаване на природния газ
КЕВР отново утвърди повишаване на природния газ

Цената на парното и тока остават същите до края отоплителния сезон

" В сходство с настоящата законова и подзаконова уредба, в края на всяка календарна година Комисията е нормативно задължена да актуализира одобрените с 5-годишните бизнес проекти на ВиК сдруженията цени на услуги за всяка последваща година. Досега Комисията е одобрила с обособени процедури бизнес проектите на общо 27 ВиК сдружения в цялата страна ", стимулират се от КЕВР, които изясняват по-скъпата услуга за довеждане на водата до крайния консуматор с

размера на насъбрана инфлация и използване на самостоятелен коефициент за успеваемост за всяко едно сдружение.

Припомняме, само в Кърджали цената на водата остава ниска, тъй като тамошното сдружение не извършва капиталова стратегия .

 С защита се пази КЕВР от десетина протестиращи против високите цени
С защита се пази КЕВР от десетина протестиращи против високите цени

Единственият град, където цената на водата ще поевтинее, е Кърджали

От Комисията се оправдават, че всеки бизнес проект се преглежда от Областната Асоциация по ВиК, в която членуват всички кметове на общини.

" Комисията е основала ценообразуващ механизъм, който да подсигурява устойчивото развиване на ВиК сдруженията, само че регулаторът не е техен притежател и не може да въздейства върху метода на тяхното ръководство. В този смисъл КЕВР няма нормативно съображение да преразглежда едностранно към този момент утвърдените бизнес проекти ", стимулират се от регулатора.

Те напомнят, че на 17 декември е имало намерено съвещание за разискване на отчет на работната група с присъединяване на ВиК сдружения от цялата страна, Омбудсмана на Република България, представители на локални управляващи и регионални управи, синдикати, неправителствени, публични и цивилен организации.

Обещанието на КЕВР е прецизно да наблюдават осъществяването на бизнес проектите на ВиК сдруженията и да подхващат ограничения при неизпълнението им.

" При потвърдено несъблюдение на заложените в бизнес проектите вложения и индикатори, Комисията ще поправя надолу цените на одобрените ВиК услуги ", дават обещание от регулаторния орган.

Пълният текст на решението на КЕВР за обновените цени на ВиК услугите за 2019 година е оповестен на интернет страницата на регулатора.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР