На юг от Бургас печалбите на хотелите падат до 30%Големите

...
На юг от Бургас печалбите на хотелите падат до 30%Големите
Коментари Харесай

Дъждът пробва, но не успя да съсипе сезона по морето

На юг от Бургас облагите на хотелите падат до 30%

Големите курорти, посещавани от чужденци, нямат анулирани резервации

Много хора анулират резервации за отмора по морето поради неприятното време, само че обстановката в туризма надалеч не е толкоз неприятна, колкото би могло да се чака, сподели инспекция на “24 часа ”.

Отмяната е най-вече от българи и най-много по Южното Черноморие. Отливът през юли се чуства изключително мощно на юг от Бургас: в Черноморец, Приморско и Китен, които са обичани дестинации за нашенци поради по-народните цени.

В същото време най-големите ни черноморски курорти като Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена и други

пращят по

шевовете от

чужденци

Там няма отлив на туристи, тъй като чужденците са си създали резервациите още през зимата, до момента в който множеството българи резервират стаи в последния миг или седмица преди почивката и наблюдават метеорологичната прогноза ден за ден.

Най-голям е спадът на родни туристи в Черноморец, където с изключение на неприятното време повлия и абсурдът с радиация в залива Вромос.

“Дотук съм на минус 30% с облагата ”, регистрира притежател на приблизително огромен хотел. Като него са и множеството притежатели на фамилни хотели в Черноморец. Спад на българи регистрират и в по-големите бази, които тотално отписаха туристическия сезон.

Отливът на българи се усеща и по плажовете в близост. По-малко българи има и на Арапя и Каваците, както и във и към Ахтопол и Синеморец.

В Китен и Приморско също се оплакват от анулирани резервации, само че осреднено там спадът е по-малък - към 10-15%.

Най-голям е отливът при квартирите, които българите наемат за уикенда. Нашенци, изключително от Югоизточна България, избират остров Тасос за три нощувки, вместо да се чудят ще вали ли, или не.

В Слънчев бряг отлив на туристи няма - цялостен е с чужденци, само че са изнервени от дъждовете.

“За август курортът е 100% напълнен в източната част, само че дъждовете основават проблеми с инфраструктурата и самата хотелска база. Дъждовната канализация в курорта не може да поеме водите и се

наводняват

партерни

пространства,

тераси,

повреждат се уреди за развлечения, което основава дискомфорт при туристите, а на нас ни коства доста средства да ги изправим ”, разяснява обстановката шефката на Съюза на притежателите в Слънчев бряг Елена Иванова.

Отменени нощувки обаче няма. Слънчев бряг е цялостен и с руснаци изключително в западната част, където са апартхотелите. Въпреки прогнозите за фрапантен спад с до 30% поради пренасочването им към Турция очевидно родните курорти са цялостни с тях. Според хотелиери в Слънчев бряг обстановката била като миналогодишната. На доста руснаци се радват и в Созопол. Ако има спад, няма да е повече от 10%, настояват от сектора.

“Дъждовете дават отражение върху сезона, само че не е чак толкоз осезаемо. Не е прелестно да пропътуваш 400 или 300 км и да пристигнеш на дъжд. Но в случай че ще вали в София и на морето, по-добре е да си на морето през лятото ”, разяснява обстановката кметът на Царево Георги Лапчев.

В дребната София, както назовават Лозенец, също се усеща отлив на български туристи по плажовете.

“Положението не е розово, има анулирани резервации, само че да се надяваме, че август ще е по-слънчев ”, съобщи Таня Желязкова, хотелиер и ръководител на сдружението “Всички за Лозенец ”.

Туристическото лято на Златни пясъци и Албена

върви с цялостна

пара,

съобщи ръководителят на Варненската туристическа камара Жельо Душев.

“Световното състезание по футбол надали е повлияло на записванията за летуване у нас. Туроператорите подписват договорите надалеч преди сезона и всеки си е направил сметката по кое време да пристигна на отмора ”, безапелационен е Душев.

Слаб е туристопотокът в самата Варна. Времената, когато източни немци и поляци обикаляха от врата на врата да се молят за заслон най-малко за една вечер, са от дълго време отминали. Това лято ще останат гладни бабите посреднички на жп гарата, които оферират квартири край морето.

“И Златни пясъци потегля по пътя на Слънчев бряг. Все повече младежи идват поради ол инклузива, който унищожава курорта. Малолетните ядат и пият на ниска цена алкохол на стомах в хотелите и атракционните заведения са празни ", споделя притежателят на арабския фолкбар на Златните. Според него това лято най-вече са младите поляци, следвани от немците и руснаците.

Луксозните курорти като Ривиера и Слънчев ден разчитат най-вече на платежоспособни туристи, които не са показателни са сезона. Отделна бира е и курортът Албена, който работи със лична туроператорска компания.

Това лято шосето към Дуранкулак е съвсем празно откъм първокласни румънски коли. Преди комшиите препускаха с по 200 километра в час поради слободията у нас, само че в този момент са ъгъл. Оказва се, че за тях има построени доста нови хотели по 70-километровия им бряг. Там има безчет паркоместа и

румънците

избират да

си останат на

тяхното море,

вместо паякът да ги гони из нашите курорти, разяснява представител на Съюза на хотелиерите на Златни пясъци. По-малко тази година са и молдовците, а украинците са мощно намалели поради стопански проблеми.

Замря и селският туризъм. Сгледите в реновирани къщи с дълги маси и чевермета са затихнали. Много от предприемчивите в села край морето са пуснали кепенците на етнозалите с елементи от каруци, кратунки и шарени черги. Все още се мяркат зелени открити джипове уазки, на които англичаните преди време се дивяха и на драго сърце се возеха с тях по хълмовете над Златни пясъци.

Този сезон

не върви добре

и корабният

туризъм

Пиратските кораби на Морската гара във Варна са намалели на половина. Няма ги и круизите до Несебър с платноходи.

“Работата падна на половина спрямо 2008-2009 година. Промениха се поколенията, няма кой да дава пари за такива удоволствия. Сега всички идват поради ол инклузива и чакат единствено бонуси и бонуси на бонусите. Освен цялостното ястие и пиянство в хотела, чакат да ги заведат на китайски или японски ресторант. Няма кой да дава към този момент пари за разходки по морето. Е, правилно, има яхти в Балчик и на Златните, които работят. Малки корабчета се движат и в Несебър и Созопол. Но в този момент е междинна работа ”, оплаква се един от известните варненски оператори на този тип туристически услуги.

Моловете и кръчмите печелят от обстановката

Сложната метеорологична обстановка това лято има и противоположна страна. Собствениците на заведения и магазините са доста удовлетворени от обстановката, тъй като прогонените от плажовете туристи си разнообразяват свободното време с шопинг или дълго застояване по кръчмите.

Честа панорама стана в Бургас и Варна цялостни с туристи рейсове да окупират моловете измежду бял ден в очакване да пекне слънце и да се върнат още веднъж на пясъка. Магазини и хипермаркети регистрират нарастване на оборотите през юли, изключително от чужденците.

Проф. доктор Стоян Маринов от Икономическия университет във Варна сподели, че има възможност сезонът тази година да се измести към септември освен поради дъжда, а и заради международното по футбол.

“Имам информация от туроператорите, че летуването ще се удължи през целия септември на Златни пясъци, Дружба и Албена ”, сподели Маринов.

По думите му базите до Дуранкулак са цялостни, има даже напор на дивия туризъм с каравани, палатки и кемпери в Камен бряг, Тюленово и Шабла.

Проверка на “24 часа ” сподели, че къщите за посетители и единственият къмпинг в Дуранкулак са цялостни с хора. Места има единствено в по-луксозните хотелчета в Крапец.

Криза за туристи има само в Кранево, където крайпътни хотели и заведения за хранене стоят затворени и се продават.

В Бяла и Обзор това лято е цялостно с деца от Полша и Русия и регионът до Обзор се обособява като център за детско летуване и поради ученическата база на Столичната община.

Туроператор №1 в света възнамерява по-малка облага

ХРИСТО НИКОЛОВ

Въпреки неприятната метеорологична конюнктура летният туристически сезон в България стартира доста мощно тази година - със 7% растеж на непознатите туристи през юни на годишна база и с 8,9% растеж за цялото полугодие.

Според вчерашно известие на турската статистика Тюркстат обаче южните ни съседи имат цели 30% годишен растеж. Причината е, че с цел да излязат от рецесията, още предходната есен и зима започнаха да стартират 5-дневни почивки ол инклузив на цени от по 300 до 400 евро, в това число самолетните билети, нещо, на което българските курорти няма по какъв начин да противостоят.

Затова прогнозите за България бяха умерени, като се очакваше в най-хубавия случай броят на туристите да е еднакъв на миналогодишния.

Междувременно през вчерашния ден най-големият туроператор в света - “Томас Кук ”, се оплака от неприятното време в Европа и разгласи, че това ще понижи облагите му. Причината е, че доста от клиентите му в Северна Европа се уплашиха от горещините в Южна и Западна Европа и анулираха почивките си. Изпълнителният шеф на компанията Петер Фанкхаузер съобщи, че поради времето “Томас Кук ” разполага с повече потенциал за продажби в последния миг и че облагата най-вероятно ще намалее от миналогодишните 330 на 323 млн. паунда. /24chasa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР