На юг изграждат повече домовеДвустайните са предпочитаниНай-много големи къщи и

...
На юг изграждат повече домовеДвустайните са предпочитаниНай-много големи къщи и
Коментари Харесай

Най-много къщи вдигат край Пловдив и Бургас

На юг построяват повече домове


Двустайните са желани


Най-много огромни къщи и жилища с най-малко 6 стаи са построени край Пловдив и Бургас, сочат данните на Националния статистически институт за третото тримесечие на 2018 година За интервала в двете области са въведени в употреба по 18 жилища с 6 и повече стаи. На трето място с 16 новопостроени огромни жилища се подрежда Варна. София остава чак на четвърто място като в границите на столицата въведените в употреба огромни къщи и жилища са 6, а в София-област има още 6 такива жилища.

Най-много нови жилища излизат на пазара край морето. Като водач е област Варна с 559 въведени в употреба нови жилища през тримесечието. На второ място, само че с доста непосредствен резултат, е област Бургас, където новите жилища и къщи са 543. На трето място в класацията се подрежда област Пловдив, само че издигнатите нови домове там са единствено 239, или по-малко от половината от тези край Варна и Бургас. На четвърто място остава София-град, където въведените в употреба жилища за тримесечието са 85. Веднага след столицата се подрежда област Кърджали с 83 нови жилища. Там обаче финансовите благоприятни условия на хората очевидно са по-малки – всички нови домове са най-вече с 4 стаи и няма нито един с 5 или 6.

В южната част на страната се строи доста повече от северната, сочат данните на Национален статистически институт. В Северозападния регион на страната въведените в употреба нови жилища в границите на три месеца са 52, а в Северния централен регион – единствено 47. Докато единствено в Южния централен регион новите домове са 424, което е над четири пъти повече от двата северни региона взети дружно.

Най-предпочитани от купувачите са двустайните жилища. За едно тримесечие са приключени 841 двустайни жилища, като техният дял е 43,3%. На идващите места са тристайните (535 броя с дял от 27,5%) и едностайните (209 броя). Новите огромни жилища и къщи с най-малко 6 стаи в цялата страна са единствено 77 броя, като те имат дял от 3,9%.

Броят на въведените в употреба жилищни здания през третото тримесечие на 2018 година е 454, а новопостроените жилища в тях са 1944. На годишна база постройките са с 51 по-малко, или с 10,1%, а жилищата в тях понижават със 73, или с 3,6%.

От въведените в употреба новопостроени жилищни здания през третото тримесечие на 2018 година със стоманобетонна структура са 71,6%, с тухлена – 25,1%, с друга – 2,9%, а с панелна – 0,4%. Най-голям е относителният дял на новопостроените къщи (72,2%), следвани от жилищните кооперации (20,3%). На годишна база броят на новопостроените къщи, вили и здания от разбъркан вид понижава, до момента в който броят на новопостроените жилищни кооперации се усилва. Най-много жилищни здания са въведени в употреба в областите Варна – 91 здания с 559 жилища в тях, Пловдив – 77 здания с 239 жилища, и Бургас – 68 здания с 543 жилища.

Общата потребна повърхност на всички новопостроени жилища през тримесечието е 162,7 хиляди кв.м., или с 4,5% по-малко в съпоставяне със същия интервал на миналата година, до момента в който жилищната повърхност се усилва с 3,5% и доближава 107,6 хиляди кв. метра. Средната потребна повърхност на едно новопостроено жилище е 83,7 кв. м., при 84,4 кв.м. година по-рано. Най-голяма междинна потребна повърхност на едно новопостроено жилище е записана в областите Русе – 189,5 кв.м., и Благоевград – 134 кв. м., а най-малка – в областите Разград – 40 кв.м., и Бургас – 67,9 кв. метра.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР