На юбилейната 230-та годишнина от щурма срещу Бастилията Франция отбеляза

...
На юбилейната 230-та годишнина от щурма срещу Бастилията Франция отбеляза
Коментари Харесай

Франция отбеляза тържествено 230 години от щурма на Бастилията

На юбилейната 230-та годишнина от щурма против Бастилията Франция означи с обичаен боен церемониал националния си празник. Президентът Еманюел Макрон посвети тържественото събитие на общата европейска сигурност и на новаторските военни технологии. Над 150 души бяха задържани в Париж за неразрешени от управляващите митинги.

4300 военни, 240 коня, 196 бойни машини, 69 самолета и 39 хеликоптера участваха в парада дружно с президента Макрон. На няколкостотин протестиращи против него " жълти жилетки " не беше разрешено да доближат до " Шанз-Елизе ". Само дребна част от тях обаче съумяха да го освиркат от близо.

В оповестено преди парада послание към французите във връзка националния празник Макрон означи, че построяването на Европа на сигурността, обвързвана с Атлантическия съюз е приоритет за Франция. Затова в Париж през днешния ден бяха държавни и държавни ръководители от 10-те страни от Европейската самодейност за интервенция, в това число немският канцлер Ангела Меркел. Както и представителни елементи от техните въоръжени сили.

Атракция на тазгодишния церемониал бяха дребни разследващи дронове, роботизирани машини и " летящият боец " с въздушен ръб, задвижван от реактивни мотори. Неделима част от тържественото събитие бяха ветераните, които изпяха " Марсилезата " и бяха поздравени от президента Макрон и канцлера Меркел.

Междувременно в подстъпите към " Шанз-Елизе " напрежението сред протестиращите и жандармерията растеше. Властите оповестиха, че над 150 души са били задържани за присъединяване в противозаконна проява, вандализъм и нахлуване против органите на реда.~След края на парада " жълти жилетки " се пробваха да блокират " Шанз-Елизе " с контейнери за отпадък и железни заграждения. Полицията ги разпръсна със сълзотворен газ.

          Франция отбелязва националния си празник Франция отбелязва националния си празник
С церемониал, концерти и заря през днешния ден Франция отбелязва националния си празник. Засилени ограничения за сигурност в Париж. На празника се чака да участват герма...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР