На Йордановден двама юнаци от Благоевградска област се хвърлиха за

...
На Йордановден двама юнаци от Благоевградска област се хвърлиха за
Коментари Харесай

Гурбетчии пресъздадоха уникалния Богоявленски ритуал в Чикаго

На Йордановден двама юнаци от Благоевградска област се хвърлиха за кръста в Чикаго. Именякът Йордан Илчев от Благоевград и Мирослав М. от Симитли, се хвърлиха при температура - 12 градуса по Целзий. Късметът да извади кръста от ледената вода се падна на Миро, който съобщи, че ще употребява събраните средства за щедрост, написа struma.com.



" Живея във Финикс, Аризона и пристигнах за празниците при приятелката си в Чикаго. Разбрах за събитието от един прочут. Досега в никакъв случай не бях взел участие, а постоянно съм имал желанието да го направя. Без никаква подготовка, два часа преди събитието, взех решение непринудено да се хвърля. Много се веселя, че го направих, освен тъй като се преборих за кръста, а и тъй като изживях незабравими мигове. Догодина очаквам с неспокойствие да се включа отново в битката ", описа спечелилият Мирослав.



След изваждането на кръста, колоритният Йордан Илчев, който влезе в ледените води особено с тениска на България и родния Благоевград, взе на раменете си най-близкостоящото дете, след което смелчаците извършиха обичайното ледено хоро. " Скачал съм три пъти за кръста в Благоевград и още толкоз в Нейпълс, Флорида - споделя Йордан.



В Чикаго ми е за първи път. Тук беше най-студено. Когато разбрах за събитието, незабавно се включих. С другите момчета не се познавахме преди този момент. Участвам, тъй като желая да запазим традициите най-много за децата, които са родени тук. За тях го върша, тъй като няма къде другаде да го видят ".


Отец Грую Попцинков, от църквата " Света София ", отслужи тържествена литургия и благослови присъстващите. Над 100 миряни пристигнаха за празника и приветстваха смелчаците, дръзнали да влязат за кръста в ледените води. Гордеем се с тези момчета, дано има от ден на ден такива българи, които придвижват традициите ни и оттатък океани и морета. Весела, сполучлива и щастлива Нова година на всички в страната на неограничените благоприятни условия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР