На второ четене парламентът прие единодушно актуализираната рамка на държавния

...
На второ четене парламентът прие единодушно актуализираната рамка на държавния
Коментари Харесай

Парламентът прие единодушно актуализираната рамка на държавния бюджет |

На второ четене Народното събрание одобри единомислещо обновената рамка на държавния бюджет за 2021 година В нея са предвидени 2.5 милиарда лева повече доходи и 2.3 милиарда лева повече за разноски. 

За провеждането на идните избори в бюджета са заложени допълнително 133 млн. лв..

За октомври, ноември и декември на чиновниците в Агенцията за обществено подкрепяне, Агенцията по заетостта и Главната ревизия по труда - за работа на първа линия в пандемията от COVID-19 - се плануват спомагателни хонорари за близо 7 млн. лева Предложението беше направено от Деница Сачева (ГЕРБ) и беше признато с 188 гласа " за ", 28 " срещу " и 6 " въздържали се ".

За Министерството на здравеопазването ще бъдат отделени спомагателни до 224 035 600 лева - за закупуване на още ваксини против COVID-19, за поддръжка на работещите на първа линия, както и за обезпечаване на лекарствени артикули за лекуване на COVID-19. Допълнителни близо 16 млн. лева се отпускат за закупуване на Ремдесивир.

Близо 60 млн. лева се плануват за застраховане на защитата на границите - поради възможен засилен мигрантски напън. За Министерство на отбраната ще бъдат отпуснати близо 22 млн. лева, за Министерство на вътрешните работи - близо 37 млн. лева, а за Държавната организация за бежанците - 695 хиляди лв..

Други 5 млн. лв. ще бъдат отпуснати за системата за наблюдаване на границата, както и 5 млн. лв. - за ремонт на оградата по границата ни с Турция.

Също по този начин депутатите взеха решение КЕВР да не получи 16.3 млн. лева за погашение на дължими суми в осъществяване на правосъдни решения. От Българска социалистическа партия предложиха тази сума да се пренасочи към Министерство на околната среда и водите - за Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда.

В актуализацията на бюджета са планувани общо до 440 млн. лв. за подкрепяне на бизнеса и стратегии за претовареност. От тях 350 млн. лв. са за опазване на заетостта и за погашение на обезщетения на бизнесите, ощетени поради пандемията. 20 млн. лв. са планувани за погашение на обезщетения на самоосигуряващи се лица, а до 70 млн. лв. са за подкрепяне на туризма. От тях 6 млн. лв. ще бъдат отделени за неосъществени пътувания на туроператори, а 4 млн. лв. - за екскурзоводи.

За авиопревозвачите се отпускат до 60 млн. лв., а за автобусните превозвачи - до 40 млн. лв..

За Министерството на културата - за поддръжка на артистите и креативните планове, наранени от пандемията - се отпускат допълнителни 16,7 млн. лева Част от средствата ще бъдат вложени за покриване на разноските за електрическа енергия на държавните и общинските културни институти.

До 70 млн. лв. са заложени за подкрепяне на земеделските производители, както и 15 млн. лв. - за превъзмогване на последствията от градушките.

До 100 млн. лв. са спомагателните прехвърляния към общините за погашение на фактически осъществени разноски за противоепидемични ограничения по отношение на COVID-19.

Допълнителни 23 млн. лв. се отделят за обучение, от които 15 млн. лв. за висшите учебни заведения и 8 млн. - за системата на учебното и предучилищното обучение.

За пътностроителните компании се плануват още 220 млн. лева.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР