На второ четене парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри

...
На второ четене парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри
Коментари Харесай

Бюджетната комисия даде зелена светлина на удължаването на Бюджет 2021 |

На второ четене парламентарната комисия по бюджет и финанси утвърди удължаването на периода на деяние на Бюджет 2021 до 31 март 2022 г. 

На съвещанието участваха омбудсманът Диана Ковачева, представители на Национален осигурителен институт, както вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. 

Василев заяви, че макар удължаването на периода до края на март не трансформира обещанието на държавното управление, че бюджетът за 2022 година ще бъде импортиран до 31 януари т.г. Така той косвено отговори на ГЕРБ-СДС, които предходната седмица го упрекнаха, че не може да се оправи с държавния бюджет и подобен няма да има до април поради желаното удължение.

. Предложението ѝ се отнася до хората със запорирани пенсии, до които по този начин и не стига помощта, отпускана от държавното управление. Любомир Каримански изясни, че пенсиите и добавките по принцип за предпазени, само че проблем има в комерсиалните банки, които не вършат разлика в постъпленията по сметки във връзка с пенсии, обществени добавки и други приходи. Той предложи комисията да изпрати писмо до Българска народна банка, в което да се изиска информация по отношение на използването на закона.

Освен това бе подкрепено и предлагането на Любомир Каримански за компенсация, която ще в размер на разликата сред главната пенсия и добавка към декември и главната пенсия и добавка към януари.

Беше признато и предлагането на Тошко Йорданов и Андрей Михайлов от Има Такъв Народ за нарастване на парите на персоналните асистенти . Коефициентът, въз основата на който ще се пресмятат възнагражденията им, ще е 1,4, а не 1,2, както беше записано в предлагането на Министерски съвет.

Миналата седмица законопроектът за удължение до 31 март 2022 година на действието на разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година, Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2021 година и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. беше подсилен на първо четене в в, и комисия. В края на седмицата.

Дебатът по законопроекта през днешния ден също мина умерено. Миналата седмица също беше по този начин, като се чуха и обичайните обвинявания към държавното управление на Кирил Петков. Депутатите и членовете на комисиите от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане " обявиха, че е неприемливо страната да влиза в новата бюджетна година без бюджет.

От Министерски съвет, който е и вносител на законопроекта, упорстват за удължение на бюджета, с цел да има време за качественото разработване на нов. В Народното събрание законопроектът влезе скоростно в комисиите и в зала, а срокът за оферти сред първо и второ четене беше скъсен от 5 на 7 дни по предложение на ръководителя на бюджетната комисия Любомир Каримански от Има Такъв Народ. Срещу скъсяването на процедурата възразиха от опозицията.

На този декор към този момент се появиха и първите проблеми на жителите - поради неналичието на бюджет или продължен период на подобен над половин милион българи ще бъдат лишени от ваучери за храна.

Очаква се на следващия ден законопроектът да бъде гласуван на второ четене в зала. Ако бъде подсилен, срокът на Бюджет 2021 година ще бъде продължен.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР