На втория тур на местния вот ще се гласува в

...
На втория тур на местния вот ще се гласува в
Коментари Харесай

ЦИК: Всички работим така, че да се случи машинното гласуване

На втория тур на локалния избор ще се гласоподава в към 7250 секции, като в 5900 секции ще се гласоподава с машина. 

Това сподели зам.-председателят и представител на Централната изборна комисия (ЦИК) Росица Матева на брифинг. Не стана ясно от къде Матева е по този начин уверена, че машини въобще ще има.

Тя посочи, че това не е окончателната численост на изборните секции, защото 48 часа преди изборния ден ще бъдат разкрити секциите в лечебните заведения, домовете за възрастни хора. 

Всички 265 общински изборни комисии предадоха в ЦИК протоколите с изборните резултати, сега се прави наново въвеждане на данните, уточни Матева. Тя означи, че сега тече предизборна акция за втори тур, като тя ще завърши в петък.

Матева напомни, че резултатите от локалните избори се афишират от Общинските изборни комисии (ОИК).

" На втория тур на 5 ноември ще избираме 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на региони. В четири кметства ще има балотаж, в който ще вземат участие трима претенденти, защото вторият и третият са с идентичен брой гласове – кметство Сухозем, Драгаш Войвода, Добрина, Васильово ", съобщи Матева.

Тя уточни, че право на глас имат 6 308 052, като в изборните описи за вота в неделя са включени и жителите, придобили изборни права сред двата тура. 

Матева изясни, че в изборните описи са включени жителите, подали заявление за гласоподаване по сегашен адрес, като те не могат да гласоподават на непрекъснатия си адрес и не се подават нови декларирания за гласоподаване по сегашен адрес. Това се отнася и за заявките за гласоподаване с преносима урна, посочи тя. 

Матева означи, че през днешния ден от 16:00 часа в Министерството на електронното ръководство ще бъде осъществено доверено създаване на изходния код на софтуера, като за присъединяване са поканени, записаните в ЦИК партии и обединения. След довереното създаване ще им се обезпечи достъп до изходния код и до документите за системата за машинно гласоподаване, по този начин както изисква Изборният кодекс, изясни Матева. 

" Всички работим по този начин, че да се случи машинното гласоподаване ", съобщи Матева, която бе едно от главните настоящи лица за анулацията на устройствата за първи тур.

Тя означи, че от комисията са в непрекъсната връзка с Министерството на електронното ръководство, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация. Надяваме се в най-кратък период да бъде подписано решението за засвидетелствуване на сходството, добави Матева. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР