На втория ден от Коледа, 26 декември, в България се

...
На втория ден от Коледа, 26 декември, в България се
Коментари Харесай

Празнуваме Деня на Бащата

На втория ден от Коледа, 26 декември, в България се отбелязва Денят на Бащата.
Денят на бащата е празник, на който се празнува бащинството и родителските грижи на мъжете, тъкмо както на Деня на майката се празнува майчинството. Обикновено на този ден се вършат дарове на бащите и фамилията чества дружно денем. Празникът популяризира бащите и бъдещите татковци.
В множеството страни Денят на бащата е всемирски празник. Той съществува на всички места по света, само че се отбелязва на разнообразни дати. Православната черква го празнува на 26 декември. В този ден се празнува паметта на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като прочут основоположник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий, пръв християнски свещеник на град Ерусалим.
Според католическата традиция празникът се празнува на деня на св. Йосиф 19 март - в Аржентина, Англия, Венецуела, Еквадор, Зимбабве, Индия, Ирландия, Канада, Китай, Колумбия, Коста Рика, Куба, Малайзия, Малта, Мексико, Пакистан, Панама, Перу, Филипините, Сингапур, Словакия, Съединени американски щати, Турция, Франция, Холандия, Чили, Швейцария, Южна Африка и Япония Денят на бащата се отбелязва през третата неделя от месец юни. В Русия пък празникът се празнува на 23 февруари - Ден на бранителя на отечеството, боен празник, считан от мнозина за ден на мъжа.
В последните години необятна известност добива американският вид, който е тържествено маркиран за първи път във Вашингтон през 1909 година. Но, едвам през 1972 година президентът Ричард Никсън го афишира за формален празник.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР