На втори октомври България избира предсрочно Народно събрание. В сайта

...
На втори октомври България избира предсрочно Народно събрание. В сайта
Коментари Харесай

Избори 2022: Въпроси и отговори за деня на вота 

На втори октомври България избира предварително Народно заседание. В уеб страницата на ЦИК са поместени отговори на някои от най-често задаваните въпроси от гласоподавателите за деня на вота: 

Колко време продължава гласуването в изборния ден?

Гласуването в изборния ден на 2 октомври 2022 година стартира в 7,00 часа и завършва в 20,00 часа.

Когато пред изборното помещение в 20,00 часа няма гласоподаватели, ръководителят на СИК афишира гласуването за завършило.

Когато в 20,00 часа пред изборното помещение има гласоподаватели, които не са дали своят вот, гласуването продължава до 21.00 часа.

След 21,00 часа не се позволява гласоподаване.

С какви документи за идентичност може да се гласоподава в страната?

Избирателят удостоверява самоличността си пред секционната изборна комисия в страната с персонална карта или персонален (зелен) паспорт – единствено за родените до 31.12.1931 година

Не се позволява гласоподаване в страната с интернационален или различен тип паспорт, както и със удостоверение за ръководство на МПС. 

В страната може ли да се гласоподава с персонална карта, чийто период на годност е изминал?

Избирателят не може да гласоподава с персонална карта, чийто период на годност е изминал към датата на изборите.

Когато персоналната карта е с изминал период, изгубена, открадната, унищожена, развалена или е в развой на издаване, гласуването се прави с уверение за издаване на персонални документи.

Удостоверението по член 263, алинея 1 от Изборния кодекс се издава на гласоподаватели, чиито документи за идентичност са с изминал период на годност или когато по други аргументи са подали заявление за издаване на нов документ за идентичност и документът не е получен към изборния ден.

Удостоверението се издава от органите на Министерство на вътрешните работи, в това число и в изборния ден, при изискване че е подадено заявление от гласоподавателя за издаване на нова персонална карта.

Удостоверението обезпечава опция за практикуване правото на глас, издава се единствено с цел да послужи пред секционната изборна комисия и е годно единствено за изборния ден. 

Къде са оповестени записаните в ЦИК партии и обединения за изборите за народни представители на 2 октомври 2022 година?

Списък на записаните партии и обединения за изборите на 2 октомври 2022 година е оповестен в електронния указател на интернет страницата на ЦИК в Раздел „ ИЗБОРИ ЗА НАРОДНО СЪБРАНИЕ 2 ОКТОМВРИ 2022 “, Рубрика „ Регистри “. Електронният указател е наличен на.  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР