На втори април българските избиратели отново ще застанат пред избирателните

...
На втори април българските избиратели отново ще застанат пред избирателните
Коментари Харесай

С машина, или с хартиена бюлетина? Как да гласуваме на изборите за парламент

На втори април българските гласоподаватели още веднъж ще застанат пред изборните урни, с цел да гласоподават за депутати на изключителните парламентарни избори - пети за последните две години. Във вота вземат участие общо 21 партии и обединения, а гласоподавателите ще могат да упражнят правото си на глас в 11 818 секции в страната и 738 в чужбина.

На втори април българските гласоподаватели още веднъж ще застанат пред изборните урни, с цел да гласоподават за депутати на изключителните парламентарни избори - пети за последните две години. Във вота вземат участие общо 21 партии и обединения, а гласоподавателите ще могат да упражнят правото си на глас в 11 818 секции в страната и 738 в чужбина.
Какви промени бяха направени в Изборния кодекс
Последния парламент одобри промени в Изборния кодекс, с които още веднъж се върна смесеното гласоподаване - с машини и с хартиени бюлетини. За разлика от предходните избори, когато в секциите с над 300 гласоподаватели се гласуваше единствено с машини, на този избор гласоподавателят може да избира по какъв начин да гласоподава - дали с устройство или с хартиена бюлетина. В секциите с под 300 гласоподаватели си остава единствено един метод на гласоподаване - с хартиени бюлетини.
Същото ще важи и за секциите в чужбина като с машини и с хартиени бюлетини ще може да се гласоподава в 245.
На тези избори още веднъж най-вече ще са секциите в Турция - 162. Българските жители във Англия ще могат да гласоподават в 118 секции, в Германия - в 74, в Испания - в 64, а в Съединени американски щати - в 56.
Реклама
Избирателите в България могат да ревизират в коя секция ще гласоподават на или посредством SMS на номер 18429 за всички мобилни оператори. Тези в чужбина могат да видят. За разлика от гласоподавателите в България, които могат да гласоподават единствено по непрекъснат или по сегашен адрес, гласоподавателите в чужбина могат да упражнят правото си на глас в която секция решат. Изборният ден стартира в 7 часа сутринта и завършва в 20 часа. Ако до този час пред секциите има към момента искащи да гласоподават, изборният ден може да бъде продължен с още един час.

С измененията в Изборния кодекс бяха отстранени и така наречен тъмни стаички, в които гласоподавателите влизаха, с цел да отбележат на хартиената бюлетина групировката, за която гласоподават. Те ще бъдат сменени от паравани, които също ще подсигуряват тайната на вота. Целта на смяната е да се предотврати снимането с мобилен телефон на бюлетината като по този метод даден гласоподавател регистрира вота си, в случай че е продал гласа си.

В Изборния кодекс беше направена и още една смяна. След приключването на изборния ден по време на преброяването на гласовете от секционните изборни комисии ще има видеонаблюдение. То ще се излъчва онлайн на интернет платформата evideo.bg и всеки може да наблюдава резултатите от гласуването в дадена секция в действително време.
Как се гласоподава с машина
Тези гласоподаватели, които решат да гласоподават с машина, първо би трябвало да получат от член на секционната комисия карта. След като я слагат в устройството на екрана ще се появи електронният вид на бюлетината. На нея отляво са изписани номерата на партиите и обединенията в квадратчета и техните имена, а отдясно в кръгчета са номерата на претендентите за депутати от листата на партиите, за които може да се гласоподава преференциално. Номерата стартират от 101 и изобразяват поредността, в която претендентите са подредени в листата на съответната партия.
Реклама
Гласуването става посредством допиране на екрана на квадратчето с предпочетената партия и съответния номер в кръгчето за желания претендент за народен представител от съответната партия. Имената на обединенията са на две страници и, в случай че гласоподавателят не открива предпочината от него партия на първата страница, с бутона " идващ " отива на другата страница. След като означи вота си, гласоподавателят би трябвало да натисне бутона " обзор " и на екрана ще се появи името на партията и името на претендента, за които е дал своя вот. Ако това е изборът му, гласоподавателят би трябвало да натисне бутона " Гласуване ". С натискане на опцията " Промени избора " гласоподавателят може да промени вота си. След като гласоподавателят гласоподава, машината отпечатва квитанция, на която е изписано името на групировката и името на претендента за народен представител, за които е подаден гласа. Избирателят сгъва разписката, на която от секционната комисия слагат щемпел, и по-късно я пуска в изборната урна. На предходните избори машината отпечатваше протокол с резултатите от вота, само че след измененията в Изборния кодекс, разписките от машинното гласоподаване ще се преброяват ръчно от членовете на секционната комисия дружно с хартиените бюлетини.

Предимството на гласуването с устройствата е, че разписката, която се назовава бюлетина от машина, не може да бъде невалидна. Така един от най-разпространените способи за имитация на предходни избори - бюлетина за нежелана партия да се надраска някъде от член на секционната комисия и по този начин да стане невалидна е невероятно.

На електронната бюлетина за изборите в чужбина са изобразени единствено номерата и имената на партиите. Избирателите зад граница не могат да гласоподават преференциално за претендент от листа, тъй като няма избирателен регион " Чужбина ", а подадените гласове се прибавят към резултата на съответната партия в България.
Как се гласоподава с хартиена бюлетина
Хартиената бюлетина наподобява по същия метод, като тази, която се зарежда на екрана на машината - отляво са изписани в квадратче номерата на партиите и техните имена, а отдясно в кръгчетата са номерата на претендентите за депутати от листата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР