На всяка своя сесия, два пъти месечно, Общинският съвет в

...
На всяка своя сесия, два пъти месечно, Общинският съвет в
Коментари Харесай

Сезираха министър заради десетки ПУП-ове в Пловдив

На всяка своя сесия, два пъти месечно, Общинският съвет в Пловдив приема десетки подробни устройствени проекти (ПУП), макар възраженията на съветниците от " Демократична България ". Те настояват, че приемането на проекти за устройството на обособени парцели преди приемането на Общия организационен проект (ОУП), който ще даде цялостната визия за градоустройството, застрашава  както публичния интерес, по този начин и частните ползи на бизнесмените.

Не по-малко стряскащ е фактът, че един път признати, тези проекти на парче ще би трябвало да бъдат възприети и от Общ устройствен план и по този начин ще се спъне опцията да се дефинира цялостна и непротиворечива визия за града. Т.е. работи се отзад-напред – вместо парченцата от града да се преценяват с общата визия за него, общата визия за града ще би трябвало да схване към този момент признатото устройство на дребните късчета. Затова и съветниците от Демократична България са обезпокоени от количествата ПУП-ове, предлагани от администрацията на всяка сесия на съвета.

Администрацията обаче употребява една " малка врата “ в Закона за устройство на територията, която при избрани условия разрешава в интервала на разработване на изменение на Общ устройствен план да се одобряват ПУП-ове. Наскоро обаче Регионална инспекция за опазване на околната среда върна за доработване отчета за екологична оценка на плана, в резултат на което съветниците от " Демократична България " смятат, че малката врата в закона е затворена.

Тъй като обстановката в Пловдив освен това състояние е по-особена, то законът се нуждае от пояснение, с цел да се дефинира дали приемането на ПУП-ове на този стадий е законосъобразно. Компетентен да даде мнение по тълкуването и използването на Закона за устройство на територията е Министърът на районното развиване и благоустройството и неговите мнения са наложителни за администрацията.

Затова пловдивските съветници от " Демократична България " в стимулирано писмо сезираха министъра с искане да извърши това пояснение и даде мнение по какъв начин следва да се ползва законът.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР