На всяка наша среща поставихме тези въпроси, но те бягат

...
На всяка наша среща поставихме тези въпроси, но те бягат
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: ГЕРБ системно мълчат за реформа в прокуратурата

На всяка наша среща поставихме тези въпроси, само че те бягат от отговори.

А фигурата на премиера, несъмнено, не може да бъде поръчител за дълбоки промени, тъй като държавното управление няма законодателна самодейност за промени в конституцията.  Това съобщи в ефира на „ Лице в лице “ по Би Ти Ви националният представител от „ Демократична България “ и някогашен правосъден министър Надежда Йорданова.

Тя напомни още, че съществени цели на “Демократична България ” са господство на правото и ефикасна, и действителна правосъдна промяна. Според нея, с цел да се образува общо болшинство по тези въпроси всеки би трябвало да съобщи воля, че е подготвен за промяна.

“В интерес на обществото е да има постоянно държавно управление, само че въпреки това не е добре за България да има каквото и да е държавно управление. Затова упорито и поредно работим за образуване на реформаторско болшинство. Защото сме уверени, че в тази поредност от рецесии се крият благоприятни условия. И с амбициозни дейности и с амбициозни промени ние можем да създадем скок в развиването на страната ”, сподели още депутатът като напомни, че без ефикасна промяна в прокуратурата страната не може да стигне до обвинителни актове и обективни присъди. 

Надежда Йорданова разяснява и механизма за следствие на основния прокурор, който към този момент е утвърден и от Съвета на Европа. Йорданова акцентира, че с това се дава опция на потърпевшите от закононарушения да имат по-активна роля, да апелират отводите за формиране на досъдебно произвеждане за преустановяване. Така се дава опция на жертвите да имат по-добра отбрана и по-гарантирани права в едно досъдебно произвеждане. 

“Със законопроекта за следствие и търсене на отговорност на основния прокурор ние решаваме доста структурни и систематични въпроси. Освен опцията за следствие на основния прокурор и неговите заместници при тежко закононарушение, ние можем в границите на една инспекция по сигнал за такова произвеждане, в случай че не се съберат данни за закононарушение, материалите да се изпратят към Висш съдебен съвет или министъра на правораздаването, с цел да се стартира процедура за преустановяване на мандата на основния прокурор заради редовно несъблюдение или тежко нарушаване на служебните отговорности или уронване на престижа на правосъдната власт ”, добави тя.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР