"На всички ни се иска да не се беше случвало,

...
"На всички ни се иска да не се беше случвало,
Коментари Харесай

Проф. Иво Петров: Водката и ракията елиминират вируса

"На всички ни се желае да не се беше случвало, само че има вяра, сигурен съм, че човечеството ще се оправи. Рано е да се каже дали ще има лек, би трябвало да се създадат още доста проучвания, нужно е лекуване и профилактика. Коронавирусът е наследникът на SARS (тежък изострен респираторен синдром) и MERS (близкоизточният вирус, произхождащ от камили) ", съобщи в предаването "Беновска пита " проф. доктор Иво Петров, народен съветник по кардиология.
"SARS беше с по-голяма смъртност. Ковид-19 не е толкоз гибелен, само че е по-вирулентен, като % ще починат по-малко в сравнение с от SARS, като сбор евентуално ще са повече ", добави той.
Според проф. Иво Петров българите имат много резистентен имунитет. "Тези със разбъркан геном, като на нас, българите, бих споделил, че ние имаме много резистентен имунитет, даже не можахме да имаме зараза от СПИН, от свински грип, от Ебола ", посочи той.
"И аз не преставам да считам, че ние сме доста устойчиви, и когато сме пред огромно предизвикателство и опасност, ние съумяваме да съблюдаваме разпоредбите ", акцентира проф. Петров.
"Вирусът няма полза ние да умираме, той желае да се развъжда, попаднал в организма ни. Цели се с възпалението да се отстрани патогенния извършител. Следват спомагателни повреди в организма от възпалителната каскада.
Симптомите? Над 80 % имат раздразнение и болежка в гърлото, кашлица, температура, сухота и зачервено гърло, суха кашлица, дразнеща ", изясни професорът.
"Дори няма хрипове, стетоскопът не може да го открие. По-редки случаи има - под 10 %, признаци като (стомашно) разстройство. При някои от пациентите има понижение на слуха, палитрата е доста шарена. Сърбеж и зачервяване на конюктивите са също признаци. Температурата най-често е умерена ", разясни той.
"Повече от 80 % от хората го прекарват без признаци, към 15 % са с леки признаци, остава действително една дребна съразмерност - сред 5 и 10 %, при които се постанова болнично лекуване. И в случай че има бързо утежняване на дихателния продан, утежняване на белодробната функционалност, дефицит на О2, дано да не плашим никого - тези проценти са малко, под 5% се постанова да се интубират, и към половината от тях (интубираните) има риск да завършат летално. В България, като се изключи един интубиран, другите са умряли.
Говори се за дихателни центрове, с цел да бъдат подкрепени пациенти в дишането. В България има 7 или 8 ЕКМО машини, в сърдечно-съдовите центрове. Едва 30 % от поставените на подобен уред, имат резултат, тъй че това не е панацея ", сподели още той.
"Казвам го безусловно обективно - в България се вземат едни от най-ефикасните и навременни ограничения. В България зараза няма, постепенно се развива вирусът. Простичкото измиване със сапун е задоволително, вирусът не е резистентен. Водка и ракия също го отстраняват - външно, че и вътрешно, само че там в умерена доза, без подозрение ", изброи проф. Петров.
На въпроса на водещата Илиана Беновска по какъв начин да си запазим душeвността, проф. Иво Петров призна: "Това е може би най-важният миг. "И предложи една самодейност за покачване на духа в сегашната конюнктура. "В целия свят има друг вид реакции, включително и отрицателно рискови. У нас една самодейност би подействала добре: "Да на реда, не на страха ". И едното ще докара до другото - ще ни убеди, че сме мощни, тъй като в случай че си внушим, че е ужасно, че сме слаби, ще е по-зле, само че не и когато виждаме, че съумяваме. Смятам, че вероятността не е отрицателна, допускам, че след не повече от една-две седмици страните, които малко се забавиха с реакцията си, ще доближат пика и ще стартират да падат надолу, а в България може би даже може да няма пик, по-скоро едно плато, и естествените климатични промени да доведат до угнетяване на инфекцията. Смятам, че сме в вярна посока ", акцентира проф. Иво Петров.
"Смятам, че дружно ще намерим решение, като огромното медикаментозно решение, панацеята, няма евентуално да бъде открита, само че ще бъдат открити други средства, посредством които да може организмът ни да откри пътя и метода да реагира и да се оправи ", добави известният кардиолог.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР