На всички ни е известен девизът на столицата - "Расте,

...
На всички ни е известен девизът на столицата - "Расте,
Коментари Харесай

Крайно време е София да поумнее

На всички ни е прочут девизът на столицата - "Расте, само че не старее ". И в действителност от ден на ден хора живеят в София и градът все по-често се обновява. По-високият витален стандарт спрямо другите български региони обаче е предизвикателство пред съответното ръководство на столицата. Трафикът се усили доста и тапите станаха ежедневие. Сериозни са и проблемите с паркирането, обезпечаването на сигурността на жителите, предварителната защита на закононарушенията и намаляването на пътните произшествия. Хората пък от ден на ден се интересуват от чистотата на водата, която пият, и на въздуха, който дишат. Всички тези неоспорими провокации могат да бъдат преодолени посредством мощното нахлуване в цифровата епоха и превръщането на София в "умен град ".

Примери в това отношение въобще не липсват. Най-близкият е Атина, която на 6 ноември завоюва наградата на Европейската комисия за най-иновативен град в Европа за 2018-а. Само в границите на година гърците разпростряха серия от начинания и акции за съживяването на столицата си, да вземем за пример обновяването на историческия пазар в Кипсели, посредством което се сътвори нова зона за обществено предприемачество, изложения, семинари и театрални представления. В Атина започнаха и тестванията на "умни " кошчета за преработване, предоставящи информация в действително време за навиците на хората.

Нейни съперници в състезанието бяха Аархус (Дания), Хамбург (Германия), Льовен (Белгия), Тулуза (Франция), Умеа (Швеция). Те стигнаха до финалната права и получиха парична премия от 100 000 евро. Атина прибра 1 млн. евро, като сумата ще бъде употребена за увеличение на локалните иновационни действия и за съдействие с други градове.

За да се причисли към тази елитна група, управата в София, съсредоточена най-вече в събирането на пари, ще би трябвало доста да задълбочи и партньорството си с софтуерния бранш. На 7 ноември телекомуникационната компания VIVACOM, която си партнира сполучливо по някои планове със Столичната община, показа своята платформа за "умно " ръководство на градове - "VIVA Smart ". Платформата сплотява и надгражда в единна система интелигентни услуги във връзка с сигурността, превоза, чистотата на въздуха, достъпа до информация и други Например за превоза се предлага ръководство на трафика посредством реакции на светофарите, тъй че да се минимизират тапите, а трафик камерите да реагират при нарушавания и да подкрепят санкционирането на нарушителите. "Умните " системи за паркинги пък ще демонстрират на водачите най-близкото свободно място и ще ги насочват до там.

Отделните модули на платформата оферират и решения за "умни " здания, изчислявайки разноските на електрическа енергия, контролирайки уличното осветяване, сигурността посредством видеонаблюдение и съхранението на данните. Последното се оказва все по-важно и належащо, както се уверихме от лятната сага с Търговския указател.

От мениджмънта на телекома дадоха положителни образци за "умно " ръководство и от България. В Поморие от близо година работи системата за цялостно видеонаблюдение в действително време, основана на изкуствен интелект, посредством който случаите се записват и информацията се изпраща до полицейското ръководство. Резултатът е, че за последните 10 месеца в града няма нито една изчезнала кола. Подобни системи има построени в още към 30 града у нас.

Платформата, несъмнено, е насочена и към потребителите посредством мобилно приложение с разнообразни варианти за инспекция.

"През последните години работим доста интензивно в предлагането на обособени умни решения, отговарящи на потребностите на бизнес клиентите ни и на българските общини. Но фокусът ни за в бъдеще е да развиваме концепцията за интернет на нещата у нас и да предлагаме повече новаторски и съвременни услуги ", съобщи основният изпълнителен шеф на VIVACOM Атанас Добрев при представянето на системата INVIPO, която към този момент работи сполучливо в редица градове по целия свят като Дубай, Измир, Дъблин и други.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР