На всички е ясно, че няма българска следа, заяви украинският

...
На всички е ясно, че няма българска следа, заяви украинският
Коментари Харесай

Виталий Москаленко: Атаките срещу Киев са планирани преди взрива на Кримския мост


На всички е ясно, че няма българска диря, съобщи украинският дипломат в България

„ По наши данни офанзивите против Киев са били планувани още на 3-4 октомври. Това е преди гърмежа на Кримския мост. Нареждането е било да се поразят гъсто обитаеми региони и да се повреди значима инфраструктура. “ Това разгласи пред bTV посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко, откакто през вчерашния ден Русия нанесе най-масираните ракетни удари от началото на войната.

Според Москаленко задачата на съветските офанзиви е да бъдат лишени огромните градове от сериозна инфраструктура, да няма топла вода и да бъдат изплашени жителите на Украйна, с цел да не се борят против експанзията. Но също по този начин да бъде изплашена и европейската общност.

По думите му при сегашните метеорологични условия да се прекъсне снабдяването с ток и газ на огромни и гъстонаселени градове ще бъде огромно тестване.

„ Сега приказват, че това било нещо като отговор за Кримския мост. Абсолютно неистина в стила на Путин “, уточни Москаленко.

„ Путин и кликата му желаят да създадат със Запорожие това, което направиха с Мариупол - тотално опустошение. Това нямаше да стане, в случай че в някои столици не се колебаеха да изпратят Противовъздушна отбрана системи, в случай че нямаше неутралитет в някои страни. Вие прелестно знаете къде е България. Апелираме непрекъснато България да даде остаряло руско оръжие. Силно се надявам, че новият парламент ще гласоподава решение за даване на оръжия “, разяснява украинският дипломат.

По думите му нищо от Киев не е пристигнало за ремонт у нас, както бе решено.

„ Няма позиция, че не би трябвало България да дава тежко въоръжение на Украйна. Можем този въпрос да го активираме непрекъснато. Това, което България може да даде на Украйна е остаряло руско оръжие – гаубици, ракетни системи, боеприпаси и снаряди “, безапелационен бе Москаленко.

Дипломат №1 на Киев в София добави, че единствено по щастлива случайност брачната половинка му, която е била в украинската столица през вчерашния ден, е жива.

„ На 500 м от жилището ни са паднали ракетите. Имаме двама комшии, които починаха. Съпругата ми се е забавила да излезе и по тази причина се е избавила “, сподели още украинският дипломат.

Той добави, че апартаментът им е в централната част на Киев.

Според Виталий Москаленко на всички е ясно, че няма българска диря по случая с детонацията на Кримския мост.

„ Ние приказваме за гърмежите на Кримския мост с някаква българска диря. Това наподобява смешно. Да си спомним какво приказваха руснаците, когато смъкнаха нидерландския аероплан. Ясно беше едно - че самолетът бе свален от тях. В случая с „ българския камион “ - всички схващат, че няма никаква българска диря. Възможно е Русия да е инсценирала самия гърмеж “, уточни още Москаленко.

Според него тезата на Кремъл задейства вътрешнополитическото говорене, с което се приканва страната ни да не изпраща оръжия на Украйна, „ с цел да не става част от войната “.

Припомняме, че през вчерашния ден съветският президент Владимир Путин предизвести, че „ ще има недопечен отговор, в случай че терористичните офанзиви от страна на Украйна продължат “.

Виталий Москаленко се надява интернационалната общественост да разшири глобите против Русия, както и да дават на Украйна отбранителни уреди и да се прегледа въпросът за затваряне на небето. Той настоя още Русия оптимално да бъде лимитирана в икономическо, политическо и военно отношение.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР