На всички беше ясно, че не можем да останем под

...
На всички беше ясно, че не можем да останем под
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Политиците проявиха голяма доза популизъм по време на кризата

 На всички беше ясно, че не можем да останем под карантина, беше известно още първоначално. Сега излизаме много безредно, взривно, да се надяваме сполучливо. Това разяснява в студиото на Българска национална телевизия политологът Огнян Минчев. 

Създадоха се две " партии “ – на тези, които подкрепяха карантината и на тези, които я отхвърляха и които незаслужено подлагаха на критика ограниченията и след либерализирането им  се пробваха да вземат реванш – че карантината е била неточност, под опасността от една заблуда – вирусът, който не съществува, както споделя сътрудника Райчев. Затова желая да кажа на всички хора, които жертваха душeвност, работа, финансова непоклатимост - не мисля, че е заслужено, че всичко е било на вятъра. Ние спасихме българското общество от болестта, която можеше да нанесе доста по-голямо проваляне върху нашето общество, акцентира Минчев.

По неговите думи има две положителни неща от рецесията, обвързвана с ковид.

Първия позитив е, че българите от доста време насам се сплотиха и потеглиха в една посока – взеха решение проблем, който можеше да има доста тежки последствия за българското общество. 

Вторият е, че българското общество прояви взаимност против тези, които и до ден сегашен приказват, че мястото на сухите пръчки е в огъня, стига да спасим стопанската система и финансовите си ползи. За мен това е нещо доста скъпо от тази карантина, която изтеза всички, уточни политологът.

Огнян Минчев разяснява и държанието на политиците в условия на изключително положени.

Политиците използваха обстановката, с цел да стартират своите ползи. Лошото е, че политиците с изключение на този вид всеядност в устрема си да защитят партийните си ползи за сметка на рецесията, демонстрираха и огромна доза популизъм. А опортюнизмът във вземането на политически решения в тази рецесия е недопустим.

Според Минчев в сходна обстановка страната единствена може да активизира хората.

В сегашната обстановка пазарът не може да се оправи с рецесията. Държавата има доста значима роля в условия на рецесия и популярност Бога, че хората получиха тази поддръжка от страната, акцентира анализаторът. 

Огнян Минчев бе безапелационен, че в този момент е належащо решенията, които се вземат,  да бъдат рационални и разумни, с избрана отдалеченост, с цел да се види по какъв начин работят. Но каквито и ограничавания да смъкваме, най-малко още година ще би трябвало да съблюдаваме разпоредбите на разграничаване и нерешителност в обществените контакти, с цел да се предпазим от наново завръщане на болестта.

Политологът изрази своята позиция във връзка с трендовете на развиване в световния свят.

Глобализацията с всички изгоди имаше недостиг – институциите, които бяха натикани в ъгъла и бяха сложени под контрола на световния пазар. Европейски Съюз даже беше стъписан при започване на рецесията. Институциите ще играят по-важна роля, въпреки да не е хубаво, само че е належащо. Ще се случи също по този начин и  динамично преструктуриране в световната стопанска система. Хората също излизат изменени, а резултатите в връзките сред хората няма да бъдат еднопосочни, уточни Огнян Минчев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР