На всеки трезвомислещ водач на ПТП е ясно, че при

...
На всеки трезвомислещ водач на ПТП е ясно, че при
Коментари Харесай

Изсушете спирачките и намалете скоростта при дъжд. Как и с колко?

На всеки здравомислещ лидер на ПТП е ясно, че при дъжд скоростта би трябвало да се понижи. Преди доста години в списание " За рульом " беше оповестена публикация, озаглавена " В дъжда не повече от 70 ". Оттогава законите на физиката не са се трансформирали. Мокрият асфалт към момента е хлъзгав. Особено този по родните пътища.

Да, колите са станали по-добри, макар че у нас има много " антични " модели или техните директни наследници, които също са доста остарели, само че към момента са в употреба. Ето за какво, при положителни пътища с няколко ленти и висококачествено покритие, не бихме предложили да карате по-бързо от 100 км/ч в дъжд. И също по този начин би трябвало неотложно да регулирате скоростта, когато дъждът се трансформира в проливен дъжд.

Не забравяйте, че най-хлъзгавият път е при започване на дъжда, когато частици натурален прахуляк, износени гуми и спирачни накладки се трансформират в доста хлъзгав пласт. Много е значимо и да изсушите спирачките. Когато шофирате по влажен път, спирачните дискове и накладки ще се намокрят и може да не сработят, както се чака.

Периодично се убеждавате в това, когато напускате автомивката. Когато натиснете педала на спирачката за първи път, като че ли не работи. Нищо чудно, че скъпите коли имат автоматизирана система за изсушаване на спирачките. Когато датчикът за дъжд се задейства, самата спирачна система от време на време едвам видимо притиска накладките, изсушавайки триещите се повърхности.

Такива коли са необичайност у нас и заради тази причина предлагаме на притежателите на останалите коли, които са всеобщи по нашите пътища, да „ пипат “ спирачния педал по-често. Леко допиране по време на придвижване ще изсуши дисковете и те ще са подготвени за вероятно прекъсване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР