На всеки се случва от време навреме да се съмнява

...
На всеки се случва от време навреме да се съмнява
Коментари Харесай

4 случая, в които неувереността може да бъде полезна

На всеки се случва от време в точния момент да се съмнява в себе си. Дори някои от най-известните хора в света страдат от липса на убеденост и самочувствие. Лейди Гага да вземем за пример разкри в новия документален филм за себе си, че от време на време се усеща като „ загубенячка в гимназията “, до момента в който Ариана Хъфингтън назовава вътрешния си глас „ неприятният съквартирант ".

В интернет е изписано доста по тематиката по какъв начин да преодолеем спъващата ни нерешителност, само че съвсем никой не обръща внимание на обстоятелството, че има няколко случая, в която тя може да бъде потребна, в случай че бъде употребена по верния метод.

Така че, преди да отхвърлите неувереността като нещо „ извънредно отрицателно “, може да си припомните тези четири неща:

1. Неувереността може да ви стимулира да продължите да учите и да се развивате

Когато се съмнявате в личните си качества, вие получавате тласък да продължите да се самоусъвършенствате. Например, може да имате възприятието, че сте позабравили френския език през лятото и да се запишете на къс курс, с цел да си го припомните, или пък може да не сте изключително сигурни в тактиката, която сте решили да следвате в новия си план, и търсите съвет от ваш сътрудник, който е добре осведомен със задачата. От друга страна, в случай че мислите, че знаете всичко и сте изцяло убеден в своите качества, ще влезете в интервал на професионален застой.

Малката доза неустановеност е непостижим мотиватор, който може да ви подтикне да се постараете повече, да вложите повече старания и да усвоите някакво ново умеене, с цел да се задържите на върха на опциите си. В последна сметка това ви прави по-уверени и ви оказва помощ да продължите развиването на вашата кариера(понякога в нови насоки, които даже не сте си представяли).

2. Неувереността може да ви помогне да видите грешките си

Като всеки човек и вие грешите.  Някои хора обаче отхвърлят да одобряват този факт и считат себе си за безгрешни, като постоянно намират извинения за личните си пропуски и способи да трансферират виновността върху някой различен. От друга стана, когато осъзнавате вашите дефекти и си признавате грешките, вие се превръщате в човек, на който останалите могат да разчитат и да се доверяват. В края на краищата, никой не желае да работи с нарцис, който се интересува единствено то себе си.

Неувереността ви подтиква да анализирате всяка обстановка от разнообразни гледни точки. Припомнете си, по кое време за последно сте показали нова концепция на шефа си или на вашите сътрудници, с цел да се уверите, че тя е добра? Дискусията с тях помогнала ли ви е да подобрите концепцията си и да изгладите всички неясноти? Много евентуално е диалогът ви с тях да е постигнал тъкмо този резултат, или най-малко да ви е предиздвикал да си зададете повече въпроси и да методите към концепцията от разнообразни ъгли.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР