На всеки се е случвало - внезапна прорязваща болка ни

...
На всеки се е случвало - внезапна прорязваща болка ни
Коментари Харесай

Каква е причината за внезапните пронизващи болки в тялото ни

На всеки се е случвало - неочаквана прорязваща болежка ни пронизва в кръста, в рамото или в друга част на тялото. Усещането е толкоз мъчително, че като че ли незабавно би трябвало да ни откарат в болница. То обаче изчезва секунди по-късно. Каква е повода за сходни болки?
 Снимка 435498

За да разберем, би трябвало да знаем по какъв начин работят нервите. При болежка като убождане или изгаряне, рецепторите в кожата алармират на нервните кафези, които изпращат сигнал по периферната нервна система към таламуса - конструкция в междинния мозък, която дава отговор за възприемането на болката.

След това сигналите за болежка се трансферират към фронталния кортекс. Всичко това обаче се случва с такава скорост, че в случай че сме докоснали парещ предмет, сигналите от мозъка ни карат мигновено да дръпнем ръка. Каква е повода за неочакваните болки без причина? Вероятно предходни контузии, които нервите са " запомнили " или пък притиснат нерв.
 Снимка 316335

Последният се получава, в случай че околната тъкан притиска нерва. Това се случва при повтаряеми дейности като някакъв тип спорт или тъкмо противоположното - при стоене дълготрайно време в една позиция. Поддържането на здравословно тегло и постоянното придвижване може да ни помогне в тези случаи. Ако болката е доста мощна и притеснителна, най-добре да се консултираме с доктор - сходна в кръста може да е признак на дискова херния.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР