На всеки се е случвало да се присвие от неприятен

...
На всеки се е случвало да се присвие от неприятен
Коментари Харесай

Това са най-дразнещите и ужасяващи звуци на света, знаете ли ги?

На всеки се е случвало да се присвие от противен тон. Скърцането с нокти или тебешир върху черна дъска постоянно провокира неприятни чувства, написа Dnes.bg.
Има си редица научни доказателства, че неприятни звуци съществуват и те карат мозъка ни да реагира, с цел да защищити тялото от възможна заплаха.

Според класацията съществуват 14 най-дразнещи и ужасяващи звуци на света. Кои са те?

Повръщане

Няма човек, който да не реагира отрицателно на звука от повръщане. Дали поради предварителната визия за противната картина, която повръщането съставлява или поради давещия пълнозвучен тон – едно е несъмнено – звукът от повръщащ човек е едно от най-неприятните неща на света.

Микрофония

Били ли сте в миналото на събитие, на което високоговорителите внезапно създават мощен пищящ тон, който пронизва ушите ви? Този тон в действителност е физически мъчителен за вътрешното ухо. Затова инстинктивно понечвате да запушите ушите си с ръце.

Рев на бебе

И при мъжете, и при дамите се следи нервност от бебешкия плач. Но мъжете се оплакват повече от съществуването на този звук, защото майките са генетично свързани с развъждането на новороденото и плачът не им се отразява толкоз отвратително.

Скърцане на трен по релсите

Изследванията демонстрират, че още един нетърпим съгласно хората тон, е стържещият по релсите трен. Остъргването на металните елементи едни в други провокират високочестотен противен тон, който още веднъж нервира междинното и вътрешното ухо.

Скърцащи елементи

Същото се отнася за всевъзможни триещи се едни в други материали, произвеждащи сходен тон – панти на порти, въртящи се колела – въобще всичко, което се нуждае от смазване нервира слуха необикновено доста.

Лошо осъществяване на цигулка

Заради по-горните изброени стърженето на цигулка също попада в класацията. Установено е, че пискливите подправени ноти, изсвирени на цигулка са по-дразнещи от който и да било различен инструмент, употребен неправилно.

Пръцкане

Изненадващо е, че пръцкането е в класацията за най-неприятни звуци. Но то попада тук основно поради дамите, които одобряват този тон по-скоро като афектиран, в сравнение с противен.

Човешки викове

Звукът от каращи се хора тормози мозъка на фундаментално равнище. Това нарушава способността ни да мислим и да действаме рационално, изключително в случай че сме в такава среда дълготрайно време.

Бучене от тонколони

Досадното бумтене от представителите на уредбата или компютъра са посочени като непоносими, изключително ниските, попадащи в диапазона 50-60 херца.

Скърцане върху дъска за писане

Споменахме скърцането върху дъска с тебешир или нокти. Няма човек, чиято кожа да не настръхне при този скърцащ тон.

Зъболекарски машини

Смятаме, че тук всички са единомислещи – зъболекарската машина е освен противен, само че и същински плашещ тон. Този тон е и една от аргументите хората да заобикалят доброволното вървене на ортодонт.

Нож, режещ стъклена бутилка

Този тон не се среща толкоз постоянно в околната среда, в случай че звукът не е съзнателно провокиран. Но при каквито и условия да се появи този тон, откривателите са единомислещи – той е един от най-пронизващите и мъчителни звуци.

Това е потвърдено пробно посредством ядрено-магнитен резонанс. Звукът при стърженето на нож в стъклена бутилка основава трептения сред 2000 и 5000 херца, което е същинско дразнение за ухото.

Вдишванията през носа

Били ли сте в миналото до човек, който свири с нос, до момента в който диша или още по-лошо – смърка звучно секретите от носа си? Няма по-непоносимо нещо, съгласно откривателите. Много участници в проучванията показват този тон като нетърпим поради визията за неприятния човешки секрет, преглътнат назад в тялото.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР