На всеки се е случвало да пропуска хранене през деня

...
На всеки се е случвало да пропуска хранене през деня
Коментари Харесай

Какво се случва в тялото ви, когато пропускате някое хранене?

На всеки се е случвало да пропуща хранене денем – дали поради доста задания, липса на подобаваща храна или пък изцяло съзнателно (частично гладуване). Какво обаче се случва в тялото, когато човек пропуща хранене и минат доста часове без храна?

Има три съществени хранения денем и въпреки да не е огромен проблем, в случай че от време на време пропускате някое от тях, за множеството хора постоянната липса на закуска, обяд или вечеря може да окаже обилни резултати върху мозъка и тялото. Какво тъкмо се случва в организма?
Ниска кръвна захар
На първо място кръвната захар и равнищата на сила спадат. Храната е гориво. Когато прекарвате деня си без храна, тялото ви като че ли работи на луфт. Ето за какво доста специалисти предлагат даже междинни хранения като ядки или плод, с което се предотвратява спада на силата.

Ниската кръвна захар е проблем, тъй като главното гориво за мозъка е глюкозата, която получавате от яденето на храни – най-вече богати на въглехидрати. Сложните въглехидрати от източници като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни дават доста сила, защото съдържат в себе си фибри. Фибрите от своя страна оказват помощ за поддържането на равнищата на кръвната захар постоянни.

Когато пропускате хранене, лишавате тялото си от доставяне с глюкоза. Ниската кръвна захар може да ви накара да се чувствате бавни и неенергични. Също по този начин може да се наруши концентрацията, тъй като мозъкът няма горивото, от което се нуждае, с цел да бъдете задоволително фокусирани. Други признаци на ниската кръвна захар могат да включват трептене, изпотяване и нервност.

 Добави изложение
Чувство на апетит
Когато пропускате хранене денем, най-логичното нещо, което ще се случи, е възприятието на апетит. Липсата на храна кара тялото да изпраща сигнали. Хормони като грелин, който провокира апетита и лептин, който потиска апетита, стартират да трансформират равнищата си и да ви демонстрират, че имате потребност от храна. В един миг може да ви стане мъчно да мислите за нещо друго, с изключение на за това да хапнете нещо.

Здравословното хранене става по-трудно
Липсата на храна за нескончаем интервал от време може да повлияе върху избора ви какво ще изядете при първа опция. По принцип, когато хората са гладни, те са по-склонни да избират въглехидрати и сладки храни, тъй като те покачват кръвната им захар.

Проблемът е, че скокът на кръвната захар ще бъде единствено краткотраен, в случай че приемете единствено въглехидрати. Без мазнини, протеини или фибри, които „ смекчават “ повишението на глюкозата, кръвната захар може да скочи внезапно и по-късно също толкоз внезапно да спадне. Нездравословният избор на храни също по този начин не засища задоволително дълго време. Освен това, в случай че започнете да се храните, когато сте в действителност доста гладни, има огромен късмет да преядете.

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР