На всеки през живота му се е случвало да хълца.

...
На всеки през живота му се е случвало да хълца.
Коментари Харесай

Вижте защо хълцаме

На всеки през живота му се е случвало да хълца. Хълцането може да бъде неловко и от време на време смущаващо, само че нормално е кратковременно. То е резултат от мускулен конвулсия, който се случва при поемане на въздух. За вдишването се употребяват междуребрените мускули и диафрагмата.

Обикновено, когато човек си поема мирис, диафрагмата се издърпва надолу, с цел да премине въздухът в белите дробове. При издишване диафрагмата се изтласква нагоре, с цел да се изхвърли въздухът.

Когато човек хълца, диафрагмата се свива и издърпва надолу, като се подвига сред вдишванията. Веднага по-късно дихателната тръба се затваря за момент, с цел да предотврати навлизането на повече въздух в белите дробове. Това създава присъщия тон.

Някои от аргументите за хълцането са прекомерно бързото хранене или пък взимането на леден душ . Това се дължи на обстоятелството, че стомахът, намиращ се директно под диафрагмата, се раздува. Това нервира диафрагмата и предизвиква нейното стесняване, както става, когато се вдишва. Хапването на топла, а по-късно студена храна или противоположното също предизвиква хълцане.

Понякога хълцането поражда и поради нарушаване на нервните пътища . Краткотрайното хълцане се предизвиква от прочувствен потрес или стрес и неспокойствие.

Хълцането обаче може да бъде сигнал за по-сериозен здравословен проблем . Повтарящите се или дълготрайни хълцания може да са породени от неврологично увреждане. Продължителното хълцане може да докара до разстройства и понижено качество на живот, гадене, намаляване, понижено качество на сън, дехидратация и други. Поради тази причина хората, чието хълцане продължава повече от 48 часа, би трябвало да потърсят здравна помощ. Освен тези аргументи, хълцането може да бъде признак и на гастроезофагеална болест.

Бебетата също хълцат. Например недоносените бебета прекарват към 14 минути на ден в хълцане съгласно неотдавашно изследване.

Народните лекове срещу хълцане включват пиенето на вода или задържане на въздух за малко, както и изразходване на захар. Задържането на леден компрес към лицето също може да успокои хълцането. При хълцане би трябвало да се заобикаля потреблението на алкохол, горещи и газирани питиета, пикантна храна.

Източник: puls.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР