На всеки похарчен лев, поне два се спестяват. Това е

...
На всеки похарчен лев, поне два се спестяват. Това е
Коментари Харесай

Пенсионери от селата в Родопите измислиха схема за оцеляване

На всеки изхарчен лев, най-малко два се икономисват. Това е " схемата “ за оцеляване на пенсионерите по селата в Родопите. Богаташи по отношение на градските набори, за които без градинка в или покрайнините на обитаемото място, животът е много по-труден.

" Ние в магазин не влизаме. Само за самун. Издържаме се от двора. Пращаме буркани с месо за децата в Белгия и Холандия “, споделя баба Фатме от Кирковско. Пече чушки дружно с дядото. Реколтата е добра, всичко ще бъде консервирано за зимата. " От три дни печем “, добавя старата жена, с цел да покаже мащабите на продукцията, написа 24rodopi.com.

" Със 100 лв. изкарвам месеца. Само за самун, ток, вода, медикаменти. Всичко друго се заделя от пенсията “, безапелационна е Ружка от другия завършек на планината.

Всички са единомислещи, би трябвало да имат спестени пари най-малко за… заравяне. За да " не се кахърят младите “. Много от пенсионерите от селата продават продукцията си на общинските борси, с което допълват спестяванията.

Не по този начин обаче стои въпросът с " градските набори “.  " Каквото получим, всичко свършва. За сметки, в магазина, аптеката “, споделя пенсионерка от града.

" По две бирички дневно, малко домашна ракия да се купи, те си вървят парите. Едно време имах градинка, само че построиха кооперация на нея. Нямам село, няма от кое място “, добавя картината 77-годишен мъж.

25 531 души в Смолянско са на 65 и повече години, регистрират от Статистиката на база последното броене. Цифрата съставлява 26,5% от популацията на региона.

Техният брой в област Кърджали пък е 36 119 души, или 25.6%.

Данните и за двата района сочат, че всеки четвърти гражданин е над 65-годишна възраст.

Тенденцията сочи увеличение на % на възрастното население и понижаване на този на дейните жители. И тя е най-силно изразена в Смолянско, където на 100 лица във възрастовата група 15 - 64 навършени години се падат 60 лица под 15 и на 65 и повече години.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР