На всеки пет минути в света някъде умира дете жертва

...
На всеки пет минути в света някъде умира дете жертва
Коментари Харесай

Председател на адвокатска асоциация: Двугодишната пандемия доведе до нарастване на насилието над деца

На всеки пет минути в света някъде умира дете жертва на принуждение. Това сочи една от най- грозните и подтискащи статистики, написа

" Двугодишната пандемия води до повишаване на насилието с големи темпове, в това число и насилието над деца, което в доста от случаите е прикрито принуждение – то няма постоянно изява отвън фамилията, мъчно се открива и е плашещо ", това разяснява пред БНР адв. Елка Пороминска – ръководител на Асоциацията за дамите юристи.

" Следва всички български фамилии да знаят, че, проявявайки принуждение един към различен в наличие на дете, това е така наречен " вторично принуждение ", само че то е задоволително мощно и блестящо, с цел да прежвява детето с месеци това, което е видяло. Това е планувано като форма на принуждение в Закона за отбрана от домашно принуждение ", предизвестява адв. Пороминска.

Домашното принуждение е по-специфичната форма, само че по принцип насилието над дете може да бъде осъществено на всички места отвън фамилната среда – в учебно заведение, в интернет пространството. Това в действителност би трябвало да бъде грижа и на фамилията.

Според Комитета по правата на детето има над 10 форми на насилието. 

Душевно или прочувствено насилие; физическо принуждение – постоянно срещано и рядко може да се разграничи; телесни наказания; полово принуждение и полова употреба (тук влиза трафикът на деца); изтезания, нечовешко или унизително отношение или наказване – като форма на такова принуждение е самонараняване; зловредни практики; принуждение в средствата за всеобща информация – ние не знаем какво гледат нашите деца по малките екрани и интернет и други "

Обикновено децата се затварят в себе си или стартират да изпитват мощни усеща на паника, стават по-буйни или могат да избягат от у дома – доста са формите и нормално та са израз на тяхното изтощение и надълбоко пострадване. 

Родителите би трябвало да наблюдават какво се случва с децата им, да се извърнат най-много към съда и надлежно да започва процедурата за отбрана от домашно принуждение, според закона, който се одобри в България (в взаимозависимост от възрастта на детето).

Съответно след направено искане съдът е задължен да издаде заповед за незабавна отбрана, която може включва няколко ограничения – най-важната от които е да бъде отхвърлен насилникът.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР