На всеки от нас кофеинът влияе по различен начин. Ситуацията

...
На всеки от нас кофеинът влияе по различен начин. Ситуацията
Коментари Харесай

Ето как да разберете дали прекалявате с кафето

 На всеки от нас кофеинът въздейства по друг метод. Ситуацията е сходна както при алкохола - някои се напиват от чаша вино, а други могат да довършат бутилка, без да виждат. За хората, които работят в офиси, почивките за кафе, както и сутрешния навик да се будят с него, могат да доведат до това, че да не виждат по кое време са предозирали. Ето няколко признака, че в организма ви към този момент има прекалено много кофеин:

1. Боли ви главата

Въпреки че кофеинът влиза в състава на доста медикаменти срещу главоболие, би трябвало да контролирате използването му. Предозирането с кофеин може да провокира вид болежка, която поражда от несъразмерната приложимост на медикаменти, в които се съдържа той - назовават я болежка на отскока. Ако страдате от хронична мигрена или просто от време на време ненадейно ви заболява главата, това може да е симптом да ограничите кафето. 

2. Проблеми със стомаха

Кафето нервира стомаха и предизвика киселини. Освен това подтиква централната нервна система, заради което организмът създава прекалено много стомашен сок. Дори и на тези, които нямат проблеми с храносмилателния тракт, се предлага да не пият кафе на гладно. Силната обич към кофеина може да докара до гастрит и други стомашни проблеми.

3. Тревожни сте

Заради кофеина организмът освобождава хормона на напрежението - кортизол. Когато сте спокойни, той ободрява, само че, в случай че сте изморени или превъзбудени от друго, може да провокира безпокойствие. Прекалено многото кофеин с времето пренатоварва нервната система и води до продължителен стрес. Ако чувствате, че последно време сте тревожни, пробвайте да замените кафето с други питиета.

4. Спите неприятно

С възрастта организмът стартира все по-бавно да преработва кофеина. Преди десетина години чаша лате може по никакъв метод да не се е отразявала на съня ви, само че в този момент би могла да се окаже прекомерно осезаема за нервната система. Така че в случай че имате проблеми със съня, обърнете внимание и какъв брой кафе пиете денем.

5. Имате сърцетуптене

Това е още един резултат от въздействието на кофеина върху централната нервна система. В умерено количество кафето е безвредно, само че, в случай че чувствате, че сърцето ви хлопа без причина, не е изключено за това да е отговорна ароматната напитка. Това чувство поражда, когато сте в умерено положение, и може да продължи през целия ден.

6. Посещавате тоалетната по-често от нормалното

Кофеинът работи като лек диуретик, само че някои хора могат да се окажат изключително чувствителни към него. Ако започнете да ходите до тоалетна по-често от нормалното, пробвайте да се ограничите от използването на кофеинови питиета.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР