На всеки може да се случи... Да похапне твърде много

...
На всеки може да се случи... Да похапне твърде много
Коментари Харесай

Ето как да се справим по-бързо с неприятните симптоми след преяждане

На всеки може да се случи... Да похапне прекалено много и вследствие на това фактически да се почувства доста зле. Киселини, газове и тежест в стомаха, издут стомах, диария – това са дребна част от „ наказателните точки”, които получаваме вследствие на богата софра, щедро полята с алкохол. Как да „ рестартираме” след сходни епизоди и да се почувстваме по-добре колкото се може по-бързо?
И по този начин, чествали сме крепко и на идващия ден като че ли идва краят на света! Не единствено че ни е тежко и едвам дишаме (а подутият стомах ни вкарва в невероятна драма какво да облечем за работа), само че и се усещаме извънредно зле поради държанието си (с две думи - неудържимата лакомия). Толкова по въпроса за всички новогодишни обещания, които си дадохме: по какъв начин ще отслабнем, по какъв начин ще се храним здравословно, по какъв начин няма да позволим на прочувственото хранене да ни вкара в омагьосания кръг на преяждане – възприятие на виновност – и отново преяждане.
Вчера сме били във вихъра си, наслаждавайки се на деликатеси и празнувайки на воля, а през днешния ден сме изморени, толкоз мудни и изтощени, че вършим всичко с бързината на охлюв и обезверени от себе си – изгубили вяра, че ще успеем да се разминем без последици и да поемем още веднъж в вярната посока.
Точно в този момент обаче е моментът да спрем да се самосъжаляваме и бързо да действаме – ето няколко лесни и елементарни стъпки, които ще ни оказват помощ да се почувстваме освежени и заредени с сила.

Вода, вода и отново вода
Да пием доста вода е първата ни задача, откакто сме изпаднали в нещо като „ кома от преяждане”. В взаимозависимост от типа на храната, целият храносмилателен развой продължава сред 24 и 72 часа. А положителното храносмилане е развой, подвластен от положителната хидратация на организма (свързано е със слюнката, стомашния сок, жлъчните сокове). Водата подкрепя храносмилането, отделителните процеси и превъзмогването на подутия стомах и констипацията.

Бърз детокс за всекидневно приложение
В допълнение към приема на доста вода, можем да си създадем и следния коктейл за детокс – в чаша топла вода се пускат няколко резенчета свеж джинджифил и няколко резенчета лимон. Джинджифилът е средство за първа помощ при стомашни неразположения, а лимонът - за алкализиране на тялото. Последното ни е изключително нужно след „ киселинната бомба”, на която сме изложили организма с безразборното хранене и покачвания банкет на алкохол. В допълнение, лимоните са превъзходен източник на антиоксиданти, витамини и минерали, и ще ни оказват помощ за извеждането на арестувани течности и насъбрани токсични субстанции.

Една хубава разходка
Това е средството, от което най-силно се нуждае тялото ни, даже и да се усещаме изтощени и без капка мощ. В реалност една бърза, 30 до 45 минути разходка, ще спомогне за стимулиране на храносмилателния тракт и за контролиране на отделителните процеси. А свежият въздух и слънчевата светлина ще ни върнат положителното въодушевление и ще ни заредят с сила.

Живата храна
На всяко хранене е значимо половината от чинията ни да е цялостна със свежи плодове и зеленчуци. Предимствата им са ниското наличие на калории и високото на калий и вода. Течностите и калият оказват помощ на тялото ни да се освободи от непотребния натрий и да се усещаме по-малко „ издути”. Плодовете и зеленчуците са богати и на фибри, което също е значимо, с цел да контролираме храносмилателния тракт. Добре е да наблегнем на зеленчуците с диуретичен резултат: зеленолистни салати, спанак, зеле, цвекло, ряпа, аспержи, краставица, магданоз, тиквички, моркови, домати.

Да хапнем и риба
Филе от риба (скумрия, риба звук, сьомга на скара) е превъзходен избор за един разтоварващ ден след преяждане. Рибата е отличен източник на витамини В-комплекс, които тялото ни употребява, с цел да трансформира храната в сила, а също по този начин и с цел да се подкрепи метаболизирането на алкохола.

Ефектът на махалото
Много постоянно след епизоди на преяждане се усещаме толкоз отговорни, че се впускаме в фрапантни диети, единственият резултат от които е... ново преяждане, защото не сме способни да се оправим с сходни тежки ограничавания на цели групи храни и калорийно съкращаване. Друг вид на „ махалото” е ненадейно и без подготовка да се впуснем в тежки, изтощителни тренировки. И двете крайности обаче не водят до положителни резултати. По-разумно е да си напомним, че един ден не може да зачеркне всички здравословни привички, по-важното е да ги имаме и да се грижим за тяхното поддържане.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР