На всеки е известно, че консумацията на много сол е

...
На всеки е известно, че консумацията на много сол е
Коментари Харесай

Какво се случва с тялото, ако спрете солта

На всеки е известно, че потреблението на доста сол е нездравословна и е по-добре изцяло да се откажем от нея. Тя води до задържане на течност в тялото и ни кара да изпитваме несъразмерна жадност.
Солта може да наруши водно-солевия баланс. Но належащо ли е изцяло да се откаже от нея и какво ще се случи с тялото ни, в случай че го създадем?
От химическа позиция солта е натриев хлорид, а съотношението натрий/ хлор е надлежно 60% и 40%. Натрият е нужен на организма за естественото действие на нервната система, циркулацията и отпущането на мускулите и поддържането на водно-солевия баланс.

Средностатистическият човек би трябвало да приема към 500мг натрий на ден. По предписание за организма не е елементарно да се оправи с остатъка от това вещество, до момента в който главната тежест пада върху бъбреците. Прекомерните количества натрий могат да доведат до здравословни проблеми като високо кръвно налягане, сърдечни болести и даже инфаркт.
 8 знака, че прекалявате със солта 8 знака, че прекалявате със солта
На много места виждаме изречението „ Не прекалявайте със солта “, само че е много мъчно да определим какво значи „ доста...
При някои хронични болести, да вземем за пример податливост към хипертония, належащо да се понижи приемът на сол, само че не и тя да се изключи изцяло.
Недостигът, както и остатъкът на сол, могат да причинят съществени проблеми: минерален и електролитен дисбаланс, разстройства в придвижването на лимфата и други
Всичко, в това число солта, би трябвало да се употребява в умерени количества. Важно е да знаем, че тя не се намира само в солницата на масата.
Много артикули съдържат „ скрита “ сол: консерви, маслини, каперси, мариновани артикули, доматено пюре, сирена, салами и даже сладкарски произведения.
Какво ще стане, в случай че изцяло премахнем солта?
 Лекар: Заразените с COVID-19 да понижат солта и алкохола Лекар: Заразените с COVID-19 да понижат солта и алкохола
Хората с ковид би трябвало да лимитират количеството солена храна в менюто си, както и да пият по-малко алкохол. Лекарят-терапевт Фили...
Блогърът и спортистът Александър Моисеенко, който е веган, не е употребявал сол в продължение на две години. Той описа за персоналния си опит в канала си в YouTube.
От 2018 година Александър се придържа към диета със сурова храна, пие единствено дестилирана вода и изцяло отхвърля да употребява сол. Наскоро решил още веднъж да я върне в менюто си.
Блогърът споделя, че при него неналичието на натрий е довела до повишаване тежестта. Той разкрива и още един проблем - втвърдяване на кръвта. Това е извънредно рисково най-много за спортистите, при които натоварването на сърдечно-съдовата система се усилва доста.
Нивото на натрий, т.е. солта, е тясно обвързвано с равнището на калий. Ако има дефицит на натрий, тялото стартира интензивно да отделя калий, с цел да балансира наличието на тези субстанции. Това усилва натоварването на отделителната система, в това число и на бъбреците.
В резултат от това Александър взема решение да се върне към потреблението на сол, само че я прибавя деликатно към диетата си, започвайки от 0,5 година Постепенно е нараснал дневната си доза до 3-5 г дневно, според от физическата си интензивност.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР