На всеки два часа привидно безопасни продукти като одеколон, лак

...
На всеки два часа привидно безопасни продукти като одеколон, лак
Коментари Харесай

Лакът за нокти и шампоанът може да пратят детето в спешното

На всеки два часа видимо безвредни артикули като одеколон, лак за нокти, лосион, шампоан и грим пращат по едно дете в болница, сочи американско изследване. Изглежда толкоз сладко, когато дете се пробва да наподобява на възрастен и се пръска с одеколон или размазва към устата си червилото на майка си - напряко сърце не дава на човек да му забрани. Но " използването " на сходни артикули отравя или предизвиква химични изгаряния на над 4300 деца под 5 години годишно в Съединени американски щати, са пресметнали от Националната детска болница в Охайо.

Затова създателите желаят да извърнат внимание на родителите и да ги предупредят да държат козметиката и тоалетните си такъми отвън обсега на децата, а също по този начин и в опаковките, в които са купени. Така децата няма да могат да докопат тези артикули, а в случай че въпреки всичко съумеят, има някакъв късмет картинката на опаковката да им подскаже, че

 

лосионът не е плодово кисело мляко да вземем за пример

 

А в случай че въпреки всичко детето яде от лосиона, родителите най-малко ще знаят какво тъкмо е погълнало.

" Ако се замислите какво виждат дребните деца, когато гледат сходни артикули, ще започнете да разбирате по какъв начин стават сходни произшествия ", споделя Ребека Макадамс, един от създателите на изследването. " Децата на тези възраст, естествено, не могат да четат и не знаят какво тъкмо виждат. Те гледат бутилка с пъстър етикет, която наподобява или мирише като нещо, което им е разрешено да ядат или пият, по тази причина те го отварят и отпиват ", изяснява тя.

Около 60% от децата, които се озовават в болница поради случай с артикули за персонална хигиена, са под 2 години - те таман се учат да приказват и са надалеч от опцията да четат. " Когато се окаже, че в бутилката има ацетон за лак за нокти, а не сок, може да стане сериозен проблем ", добавя Макадамс. Точно ацетонът оглавява класацията на обичаните неправилни питиета за дребните деца. Сред всички контузии - в това число кожни изгаряния и отравяне, ацетонът е причина за над 17% от всички визити на незабавното поделение сред 2002 и 2016 година

Продуктите за грижа за ноктите общо също са най-честият провинен за отравяния и изгаряния с общо 28 на 100 от всички контузии. Но измежду цялата козметика

 

най-опасни за децата са продуктите за грижа за косата

 

Те са виновни на над 52 на 100 от сериозните пострадвания, поради които се е наложило дребни деца да бъдат приети в болница. Най-опасни измежду тях се оказват лосионите за изправяне на коса и разтворите за къдрене. Дори при възрастни третирането с химикали за изправяне или накъдряне на косата може да изгори скалпа или най-малко да аргументи сърбеж, в случай че не се нанася вярно, а какво остава за дребни деца, които се цапат с тях или даже ги пият.

Децата също се изкушават да опитат парфюмите и одеколоните на родителите си. Те са довели до 12.7 % от уврежданията, отвели деца в незабавното. Продуктите за кожа - лосиони и кремове, са пратили друга четвърт от случаите за спешен преглед.

Освен това броят на децата с контузии от козметика е еднакъв както през 2002 година, по този начин и през 2016 година, което съгласно Макадамс е много смущаващо. " Козметиката и продуктите за персонална хигиена са във всеки дом, ние ги употребяваме всеки ден и макар че те са безвредни, в случай че се употребяват съгласно напътствията, е значимо родителите да са наясно с рисковете от това да попаднат в детски ръце ", споделя тя. Макадамс също така отбелязва, че изследването касае единствено случаите, попаднали в незабавното, само че не и тези, които са третирани у дома или от педиатър и в извънболничната помощ, т.е. действително потърпевшите от сходни артикули деца са надалеч повече.

Повечето от докладваните контузии са отравяния, макар че има случаи и на изгаряния.

Родителите също така може да не осъзнават, че това, че те употребяват тези артикули, изкушава и децата да вършат същото. " Децата виждат какво вършат мама или тате и може да опитат да имитират държанието им ", припомня Макадамс. И защото сходни неща постоянно се държат тук-там, лесни за постигане от деца и рядко са в специфични защитни опаковки, за децата е елементарно да си докопат и да отворят шишенцата. Затова е целесъобразно след приложимост козметиката да се прибира - на високо и по опция отвън полезрението на децата - в затворен долап да вземем за пример.

 

МРЪСОТИЯТА НЕ ПРЕЧИ

Да се влиза у дома с мръсните от тиня обувки може да понижи вероятността децата да развият астма, сочи изследване на Националния институт за здраве на Финландия. Децата са в по-малък риск, в случай че бактериите в дома им са сходни на тези в селскостопански двор, защото съгласно учените по-големият брой на микроорганизмите, които се намират в почвата, оказва помощ повече на децата да станат по-устойчиви на астма.

Учените са анализирали бактериите в 1400 домове във Финландия и Германия. Те разкрили също по този начин, че деца с повече братя и сестри са по-малко податливи на астма, защото са в контакт с повече микроби. Освен това излагането на по-голям брой бактерии, които се намират навън, прави белите дробове по-здрави. Затова и се препоръчва на хората да внасят тиня у дома с обувките си, изключително в случай че живеят в град и надалеч от ферми или природата.

Предишни изследвания за живота във плантация и измежду животни също сочат, че това понижава риска от астма и алергии двойно.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР