На всеки десет минути в различни части на планетата стават

...
На всеки десет минути в различни части на планетата стават
Коментари Харесай

Спътник снима катаклизми на Земята през 10 минути

На всеки 10 минути в разнообразни елементи на планетата стават катаклизми. Това откри пуснатият неотдавна в орбита към Земята японски сателит Химавари - 8. Неговата цел е да наблюдава придвижванията на мощните тихоокеанските тайфуни, заплашващи крайбрежията на Япония, както и вулканичните изригвания, пясъчните стихии и други катаклизми, заплашващи човечеството.

Наскоро Химавари - 8 изпрати до контролната си лаборатория и първата цветна фотография на планетата ни. Центърът му на ръководство се намира в префектурата Сайтама, северно от Токио. Създателите му настояват, че спътникът е последната дума на науката, а технологията му е изпреварила останалите сходни към Земята с най-малко пет години.

Химавари - 8 има техническата дарба да предава към контролния си център 16 типа изображения. Това е с 9 повече от предшественика си Хамавари - 7, който към момента е в орбита, само че му следва пенсиониране в края на 2015 година.

С новия уред основателите се хвалят, че могат да получат 50 пъти повече информация за климатичните промени на Земята от който и да е различен метеорологичен сателит.

 Земята

Предшественикът на Хамвари - 8 правеше фотоси на повърхността на планетата на всеки кръговиден час в петте си години, когато бе в орбита. Сега технологията е усъвършенствана и ще може да покаже естествените катаклизми, ставащи на земното кълбо на всеки 10 минути.

Хамавари - 8 следи планетата от 36 хиляди километра височина. Конкретната му задача в идните два месеца, когато е сезонът на тайфуните в Южно китайско море, е да следи естествените стихии, наближаващи южните японски острови. Снимките са посочили, че сега към островната страна наближават три относително дребни тайфуна.

От японското министерство на околната среда оповестиха, че са удовлетворени от новия сателит и възнамеряват в средата на 2016 година в орбита към Земята да бъде пуснато още едно устройство от същия вид.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР