На всеки 6 минути някой умира по пътищата на Европа,

...
На всеки 6 минути някой умира по пътищата на Европа,
Коментари Харесай

На всеки 6 минути някой умира по пътищата на Европа

На всеки 6 минути някой умира по пътищата на Европа , оповестяват от Световната здравна организация.

Днес е Световният ден в памет на жертвите на пътнотранспортни катастрофи. Мотото е " Всеки път има своята история ". Вече 25 години той се организира всяка трета неделя на ноември.

На всеки 6 минути някой умира по пътищата на Европа - 230 души всеки ден, 83 000 души всяка година.

През 2017 година по пътищата на България са регистрирани 6 888 тежки пътнотранспортни катастрофи, в резултат на които са починали 682 лица и са ранени 8 680 души. Най-голям е броят на произшествията заради неправилни дейности на водачите - 6 548, като 30.6% от тях се дължат на превишена и несъобразена скорост.

Организации като СЗО, Европейски Съюз, Организацията за икономическо сътрудничество и раз, Световната банка и Икономическата комисия за Европа на Организация на обединените нации предлагат използване на метода на " безвредни системи " за обезпечаване на сигурността по пътищата. Той произлиза от европейски страни като Швеция и Норвегия и се основава на три основни правилото.

Първият е , че човешкият живот постоянно е най-големият приоритет . Всички решения, включващи превоз и придвижване, би трябвало да бъдат пречупени през тази призма.

Вторият принцип е, че да се бърка е човешко, всички вършим неточности. Тези неточности могат да се дължат на разпръскване или забравяне, усетена нужда да се поемат опасности или неосъзнаване на заплахите. Грешките могат да са: да поддържаш прекомерно висока или несъобразена скорост, да не поставиш защитен колан или моторна каска, да отговориш на повикването по телефона или на имейла, до момента в който караш, или да седнеш зад кормилото, откакто си пил алкохол или си употребявал упойващи субстанции.

Третият принцип е, че човешкото тяло е нежно . Сериозните пострадвания могат да бъдат сведени до най-малко посредством слагане на подобаващи ограничавания за скоростта, посредством новаторски дизайн на пътната инфраструктура и на транспортните средства.

Отговорността за сигурността по пътищата се носи от всички. Обществото смята, че отговорност за пътната сигурност носят държавното управление и държавните организации. Това е правилно, само че не изключва ролята и отговорността на всеки един от нас.

Някои обстоятелства за днешния ден:

Травмите от ПТП са водещата причина за смъртност при децата на възраст 5-14 години и втората по периодичност причина за гибел при хората на възраст 15-29 години;

Смъртните случаи вследствие на ПТП са единствено върхът на айсберга, милиони хора претърпяват контузии, доста от които са с доста съществени последствия , продължаващи през целия им живот;

Нараняванията вследствие на ПТП не са единствено " нещастни случаи " те имат рискови фактори и затова са предотвратими;

С един или два съществени поведенчески рискови фактора (несъобразена скорост, консумация на алкохол, неизползване на каски, защитни колани, детски столчета и др.) се свързват половината от всички съдбовни последствия от ПТП;

Ключови фактори за стимулиране на безвредно държание от страна на участниците в придвижването са сложно законодателство в областта на сигурността на придвижването по пътищата и прецизно използване на законодателството. Без дейности от страна на правоприлагащите органи законодателството е просто лист хартия;

Безопасността по пътищата е основна цел на Организация на обединените нации, като до 2020 година е заложен спад от 50%.

Надсловът на Световния ден в памет на жертвите на пътнотранспортни катастрофи през 2018 година е " Всеки път има своята история ", с което се акцентира, че пътищата са нещо доста повече от физическа връзка сред точка А и точка Б.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР