На всеки 40 секунди някъде по света някой посяга на

...
На всеки 40 секунди някъде по света някой посяга на
Коментари Харесай

На всеки 40 секунди по света някой посяга на живота си


На всеки 40 секунди някъде по света някой протяга ръка на живота си, сигнализира СЗО във връзка Световния ден на психологичното здраве, който се отбелязва всяка година на 10 октомври. Най-често срещаната причина за самоубийствата в международен мащаб са депресивните положения и психологичните разстройства. 

Статистиките на интернационалните здравни общности и организации демонстрират, че близо 4% от популацията на света е наранено от меланхолия. Общата икономическа тежест, подбудена от депресията, е 210,5 милиарда $, като се планува 12 милиарда работни дни до 2030 година да се губят всяка година, заради психологични болести. 

“Най-честата причина за неработоспособност в света са депресивните разстройства, като във всеки един миг от тях страдат към 120 милиона души. Преди четиридесет години това беше болест на междинната възраст и засягаше хора към 40-50 годишна възраст. Сега нормално стартира сред 20-30 годишна възраст. Не е известно за какво, само че дамите са два пъти по-податливи на меланхолия от мъжете, като имате поради, че годишно близо 6 милиона мъже развиват депресивни разстройства. Статистиките не включват хората, които изпитват честа тревога, изтощени са от всекидневието, работят под стрес или претърпяват сложни житейски обстановки. На процедура това може да е всеки един от нас. Невинаги хората осъзнават в точния момент, че са преуморени, че съзнанието им е под стрес, че са застрашени от “прегаряне ” и че имат потребност от помощ ”, изяснява клиничният психолог Петя Стойчева Кривицки.

Американската психиатрична асоциация дефинира, че измежду симптоматиката на депресивните епизоди са най-малко две седмици на депресивно въодушевление или загуба на интерес или предпочитание за осъществяване на рутинни ежедневни или професионални действия, както и още признаци като: проблеми със съня (трудно заспиване или прекомерно доста сън), промени в тежестта и апетита (промяна на повече от 5% телесно тегло на месец, понижаване или увеличение на апетита), понижена сила или хронична отмалялост, компликации с концентрирането и вземането на решения, психомоторна възбуденост или закъснение (бавни физически придвижвания или неволни безцелни движения), натрапливи мисли за гибел или самоубийство.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР