На всеки 15 дни екипи от различни болници в Пловдив,

...
На всеки 15 дни екипи от различни болници в Пловдив,
Коментари Харесай

В Пловдив една основна болница за COVID-19, медици на ротационен принцип

На всеки 15 дни екипи от разнообразни лечебни заведения в Пловдив, в това число частни , ще се командироват екипи анестезиолози в УМБАЛ “Св. Георги ” в града, където сега се лекуват пациентите с COVID-19 в региона. Само там в Инфекциозната клиника от 1 юли ще се лекуват пациенти с ковид. Има избрана и " аварийна " клиника - " Св. Иван Рилски ".
Целта е те да заместват сътрудниците си, които да могат да почиват, защото, както на всички места в страната, и там тези експерти не доближават.
Такъв график за идващите 3 месеца са изготвили от регионалната администрация в Пловдив на съвещание на 29 юни сред шефовете на лечебните заведения и регионалния шеф Дани Каназирева, сподели пред 24 часа Красимир Грудев, ръководител на Националното съдружие на частните лечебни заведения и притежател на частна болница в града.
“В момента в Пловдив има единствено 2 пациенти с Коронавирус на апаратна вентилация и 14 - на интензивни грижи, и защото са малко, се лекуват в УМБАЛ “Св. Георги ”, която има профилирани инфекциозна и интензивна клиника. Проблемът, както и на доста други места, е, че не им доближават екипи анестезиолози, които да обгрижват хората, тъй като първо са преуморени, а и по принцип не са задоволителни. Затова взехме сходно решение, тъй като другояче ще уморим лекарите от изтощеност. Да се концентрират експерти, е същинският метод, по който може да се помогне ”, изясни Грудев.
По думите му частните лечебни заведения не са отказвали банкет на пациенти с ковид. Преди дни за сходен проблем оповестиха шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на щаба проф. Тодор Кантарджиев, както и шефът на “Пирогов ” проф. Асен Балтов, който след 14-дневна карантина, се върна на работа.
Според Грудев даже и сега в инфекциозното поделение на частната болница “Св. Иван Рилски ” в Пловдив се лекуват пациенти с ковид. Ако някоя частна болница не е приела пациент пък, можело да става дума за пренасочване, тъй като няма нужната готовност да го одобри, разяснява още той.
Още в самото начало на пандемията спешният щаб в Пловдив определил кои лечебни заведения в града ще одобряват пациенти с COVID-19, кои ще се включат на по-късен стадий по график и кои няма да одобряват такива пациенти.
Първата вълна поела регионалната болница " Св. Георги ", тъй като била най-подготвена и имала профилирани звена. Когато случаите се нараснали, заболели почнали да се карат към 3 от частните лечебни заведения в града, които били последващи в графика. След тях пък били други общински лечебни заведения.
“Този вид беше препоръчан на здравния министър още първоначално и той го одобри. Целта е да не се блокират всички лечебни заведения. Така че, когато предлагаме да се оформят Коронавирус лечебни заведения, визираме тъкмо това. Причината е, че интензивните грижи би трябвало да се поставят там, където има задоволително инсталация, експерти и опит, тъй като, при болните от ковид не става дума за обдишване на общия принцип, а е по-сложно като процедура. Във всяка регионална болница има такова поделение, останало още от преди промяната, и по тази причина считаме, че те би трябвало да са главните. Те би трябвало да бъдат подкрепени с инсталация, експерти, логистика, защитни средства и медикаменти, с цел да поемат тази вълна най-високо професионално ”, разяснява Грудев.
Същият принцип са приложили и в Бургас , добави Грудев и увери, че при вероятно нарастване на болните по Черноморието с началото на сезона, частните лечебни заведения имат подготвеност да се включат в приема на пациенти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР