На всеки 10 минути хората генерират толкова информация, колкото е

...
На всеки 10 минути хората генерират толкова информация, колкото е
Коментари Харесай

Горите съхраняват огромни количества от човешката памет

На всеки 10 минути хората генерират толкоз информация, колкото е цялата записана история на човечеството, а в този момент учените желаят да кодират тези данни в ДНК на живи организми, написа Vice.

Ученият Джо Дейвис работи по план за „ зареждане “ на ябълкови дървета с ДНК, която е програмирана с енциклопедична информация под формата на генетични данни. Той ще употребява неповторим тип бактерия, която да придвижи шифрованата ДНК през клетъчната стена на растителните кафези, а по-късно ще присади основаните растения върху ябълкови фиданки.

Данните ще могат да се разчитат посредством декодиране на последователността на нуклеиновите киселини в клетъчното ядро.

Дейвис работи върху технологиите за запазване на данни в ДНК от 1986 година, когато закодира облик на антична немска руна, изобразяваща „ земя “ в ДНК. Проектът му с ябълкови дървета е опит за практическото доказване на концепцията, съгласно която в бъдеще горите биха могли да съхраняват цялото човешко знание. Един от минусите на ДНК като притежател на данни е, че живите организми с времето се трансформират и това значи, че част от информацията може също да се промени. В момента учените се пробват да стабилизират данните, употребявайки част от генома, която остава непроменена за дълги интервали от време.

Източник: Obekti.bg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР