На времето официалното облекло за първата брачна нощ на младоженката

...
На времето официалното облекло за първата брачна нощ на младоженката
Коментари Харесай

Любопитната история на 103-годишни гащи на булка от Свиленград

На времето формалното облекло за първата брачна нощ на младоженката се е състояло от дълга под коляното бяла риза и специфични младоженски гащи, наподобяващи потури. Поради липса на готово долни дрехи тези специфични гащи шиела майката на младоженката, споделя свиленградският сайт  " Старият мост ".

 Платното за тях е било ръчно тъкано от копринени влакна, нормално извлечени от некачествени пашкули, които се продавали на популацията в нашия край. Тези влакна се изварявали до избран градус, с цел да отпадне от тях серицинът – вещество, което ги слепвало и втвърдявало коприната, която мъчно се поддавала на обработка.

След това благодарение на домакински стан се изтъкавало платно. В него се втъкавали за декорация ленти с друг цвят, като основата му постоянно оставала от естествена коприна. От готовото платно по въображение с машинни и ръчно ушити ръбове се крояли гащите, постоянно по-широки от тялото на бъдещата булка. В двете страни на характерното долни дрехи се навървяли връвки, които да дефинират стегнатостта в кръста.



Истински случай за историята за младоженските гащи на Карамфилка Славова, родом от село Испитли, Гърция, чието семейство се открива да живее в Свиленград след турските гонения през 1912 година, споделя нейната снаха свиленградчанка.

Тръгвайки на война, момък дава обещание на своята избраница, че щом се върне вкъщи след войната, ще я изиска за жена и ще й подари пет огромни златни монети /дупли/. Но във войната той е ранен и бил настанен за интервенция в пловдивска болница. Не разполагал с пари и за това заплатил за помощта на лекарите с наличните дупли.

Връщайки се от болничното заведение, още същата вечер младият мъж завел годеницата си за първа брачна нощ вкъщи. Момата облякла годежните одежди, само че като схванала,че дуплите ги няма, завързала на възел връзките на младоженските гащи. Момъкът цяла нощ правил опити да ги развърже, само че на вятъра. На сутринта момата си тръгнала без да получи обещаните златни монети. Това се случило и на втората вечер.

Притеснен, женихът отишъл при татко си и му разказал за дуплите. Като се уверил, че синът му доста желае тази госпожица, старецът отишъл на пазара, продал една крава и дал златните монети на сина си. Щом научила за договорката, момата вързала на ключ двата странични върви на гащите и още същата вечер се намерила в постелите до годеника. След като й били дадени дуплите, връвките елементарно се развързали от ръцете на момъка.Така хитрата мома се оженила за своя фаворит и през своя взаимен живот двамата отгледали пет деца.

В продължение на 103 години тези младоженски гащи са нафталирани и ревниво защитавани като списък за поколенията. Предадени са от снахата на годеницата за експонат в Историческия музей в Свиленград.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР